Стара Загора. Популяризирането на спорта и заниманията със спортни дейности,

...
Стара Загора. Популяризирането на спорта и заниманията със спортни дейности,
Коментари Харесай

Стара Загора: Чрез инвестициите в спорт, Общината инвестира в здраве, сочат данните от отчета на кмета Живко Тодоров за последната година

Стара Загора. Популяризирането на спорта и заниманията със спортни действия, най-много измежду децата и подрастващите, остава съществена цел за администрацията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и във втория му мандат. В сходство с убеждението, че инвестицията в спорт, в действителност е инвестиция в здраве, стремежът на Община Стара Загора е да разпространява спорта и да приобщи към спортна интензивност допустимо максимален кръг от хора, да даде опция за по-голяма досегаемост до спортни действия, както за локалните поданици, по този начин и за гостите на града. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
През летните месеци на децата на Стара Загора е обезпечена опция да се занимават гратис с волейбол, баскетбол, плуване, бадминтон, художествена гимнастика, спортна гимнастика, скокове на батут и спортна акробатика, карате и тенис на корт. Не са подценени и другите възрастови групи, както и хората в зрелост, които са насърчавани да спортуват интензивно. Това важи със същата тежест и за хора със специфични потребности, сочат данните от доклада на кмета за последната година от неговия втори мандат.
Тези старания бяха оценени от Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (ACES Europe), вследствие на което преди година Стара Загора получи наградата „ Европейски град на спорта 2017 “.
Спортният календар на Община Стара Загора за 2017 година регистрира над 175 спортни събития и действия, които предизвикват дейното спортуване и здравословния метод на живот измежду всички възрастови групи, привличайки допустимо максимален брой участници. Статистиката досега сочи, че в спортните събития са се присъединили повече от 20 000 спортисти, които са били следени и подкрепяни от повече от 120 000 души. Най-малкият участник в спортна самодейност е Стефан Драгнев, на 2 година 7 м. от Стара Загора, който взе участие във велопохода, проведен в границите на седмицата на подвижността на 18 септември 2017 година Най-възрастната участничка е на 90 години и е деен участник в заниманията по гимнастика в парк „ Аязмото “.
В рамките на миналата година Стара Загора продължи да се утвърждава като един от най-спортните градове в страната и като желана дестинация за осъществяване на значими спортни събития на интернационално и национално равнище, излиза наяве още от доклада на Живко Тодоров, който ще бъде показан на следващия ден. Паралелно с това напъните са ориентирани и към основаване на още по-добри условия за спортуване за жителите и гостите на града, увеличение на достъпността до спортните уреди и обезпечаване на благоприятни условия за спорт на от ден на ден хора.
В рамките на 2017 година бяха открити 3 нови спортни зали - за спортни танци (в постройката на общинското дружество „ Мересев “), по художествена гимнастика и боксова зала, в квартал „ Три чучура-юг “, в двора на XI ОУ „ Николай Лилиев “.
Приключиха сполучливо ремонтите на общинския плувен басейн, спортна зала „ Стара Загора “ и физкултурния салон на XIII ОУ „ Паисий Хилендарски “. Ремонтират се спортните зали и в Търговската гимназия „ Княз Симеон Търновски “ и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Ив. П. Павлов “, със средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. С европейски средства се вкарват ограничения за енергийна успеваемост и в залите за спорт на СУ „ Железник ”, ЕГ " Ромен Ролан ", ІХ ОУ „ Веселин Ханчев “, СОУ " Иван Вазов ", ОДЗ № 58 „ Звездица “ и детска градина № 1 „ Звънче “. Започна ремонт и на физкултурния салон на СУ „ М. Горки “.
На територията на община Стара Загора действат 109 лицензирани спортни клуба, като на множеството от тях общината е осигурила гратис база за насърчаване на активност. Старозагорските спортисти завоюваха голям брой купи и медали. За първи път в историята на спорта в Стара Загора, Спортист на годината стана лекоатлетката Мирела Демирева, която беше определена и за Спортист номер 1 на България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР