Становището е от колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца,

...
Становището е от колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца,
Коментари Харесай

Адвокатски колегии от страната призовават НС да отмени решенията си за Белазелков и Атанасова

Становището е от колегиите в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян
Адвокатски колегии от страната излязоха с обща позиция по отношение на процедурата по желание на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В нея те приканват депутатите да анулират решенията си от 19 януари за избор на конституционни съдии.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян, заяви Българска телеграфна агенция.

" Призоваваме ръководителя на Народното събрание, президента на Република България и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред ", се споделя още в известието.

Според адвокатските колегии процедурата по желание е породила извънредно огромна дискусия през последните седмици, както в юридическите среди у нас, по този начин и отвън тях. Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси, напомнят те.

Според адвокатските колегии кандидатурите за членове на Конституционния съд са били импортирани в последния ден от открития период, без авансово публично разискване, без експертен спор, неприкритост и бистрота и без претекстове за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи правила на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, които според Конституцията, Народното събрание следва да съблюдава при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност, се показва в мнението.

Адвокатите считат още, че отговорите на претендентите само и единствено на авансово заложени въпроси и лишаването на присъстващите при чуването, от опцията да слагат своите питания, провокира основателни подозрения по отношение на качествата и подготовката на претендентите.

Насрочването на окончателното гласоподаване в пленарна зала по-малко от 24 часа след чуването на претендентите още веднъж показва чисто формалния метод към процедурата и чувството за предрешеност на избора, означават от адвокатските колегии.

Според тях попълването на Конституционния съд с публично и професионално неприемливи фигури може да има извънредно съществени и мъчно обратими последствия.

С решенията си за избора на двамата претенденти за съдии беше демонстрирано неприемливо неуважение на нормите на Конституцията и на Решенията на Конституционния съд, показват от адвокатските колегии. Те възразяват и против избирането на претендентите за период от девет години.

В интервал, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на публично доверие, ерозирането на доверието в Конституционния съд може да има непоправими последствия и да докара до цялостно разрушение на публичния контракт - без който обществото на процедура стопира да съществува, считат от адвокатските колегии.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд (КС) от квотата на Народното събрание. Мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, одобриха изненадващо депутатите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР