Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе европейско първенство

...
Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе европейско първенство
Коментари Харесай

Станимир Беломъжев със сребърен медал от ЕП по ски -ориентиране в Чепеларе

Станимир Беломъжев завоюва сребро на продължаващото край Чепеларе европейско състезание по ски-ориентиране. Българинът се подреди втори на дългата отдалеченост, като по 30-километровото трасе финишира единствено 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, бронзът остана за Андрей Ламов от Русия.

„ Много тежко съревнование, нормално изминаваме дистанцията за към 90 минути, в този момент ни бяха нужни 120… При температура минус 12 градуса, мощен вятър и снеговалеж съм благополучен, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя сила за третия заключителен кръг, който бе най-изморителен. Това отличие бе доста значимо както за мен, по този начин и за българското насочване, което още веднъж потвърди, че е способно на европейски и международни триумфи. Надявам се това да бъде видяно от хората, от които зависи развиването на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплинираност на шампионата щафетата с вяра за ново положително класиране, “ съобщи Беломъжев минути след финала през днешния ден.



Станимир остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата предходната събота, като се подреди 4-ти в спринтовата отдалеченост. След това преди два дни малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-хубавия ни играч да завоюва отличие в междинната отдалеченост, макар че бе водач до пета точка. Тогава, по средата на дистанцията, в откъс с малко по-дълбок сняг ската му се заби в прикрит заледен клон, който счупи автомата и попречва пътя на българина към финала.

Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една международна купа за мъже (2017 г.) и две за младежи. той е троент международен първенец от академични съревнования.

Европейското състезание в родопската зимна перла Чепеларе приключва на следващия ден с класическата щафета. И през днешния ден още веднъж състезатели, треньори и посетители показаха голямата си признателност към домакините за организацията на надпреварите в извънредно сложните снежни условия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР