Стамен Янев - бивш директор на Българската агенция за инвестиции

...
Стамен Янев - бивш директор на Българската агенция за инвестиции
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини Стамен Янев по сигнал на ДПС за златни паспорти

Стамен Янев - някогашен шеф на Българската организация за вложения и сегашен член на Надзорния съвет на Банката за развиване - е упрекнат от прокуратурата за по сигнал на Движение за права и свободи за така наречен " златни паспорти ".

Официалното обвиняване от Софийската градска прокуратура гласи, че Янев " не е извършил служебните си отговорности, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на Българската организация за вложения ".

СГП разпознава Янев по първите букви на името му " Ст. Я. " и по датите, в които той е управлявал БАИ - юли 2015 - юли 2020 година

Сигналът против Янев беше подаден още през февруари 2022 година от депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид за това, че Янев е издавал документи за осъществени вложения на чужденци, кандидатстващи за българско поданство по натурализация.

Предполагаемите лица са били от Китай и Русия и са желали да се снабдят с поданство на страна от Европейски Съюз по схемата " паспорт против вложения " - една от практиките, за които Европейска комисия от години подлага на критика и България, и няколко други членове на съюза.

От Движение за права и свободи упрекваха Янев, че е давал документи, до момента в който вложенията в размер на 1 млн. лева не са влизали действително в стопанската система, а се е " превъртали " сред претендентите за паспорт.

По-интересното е, че Движение за права и свободи подвигнаха топката месеци откакто Съединени американски щати наложи наказания на Делян Пеевски и Илко Желязков по закона " Магнитски ".

Едно от основанията на американците бяха данни, че Пеевски е употребявал Желязков " пробутване на скица за подкупи, включваща документи за българско местопребиваване на задгранични жители ".

Прокуратурата в България не откри никакви данни за незаконна активност при двамата глобени от Съединени американски щати, само че в това време се захвана с работата на Стамен Янев в Агенцията за вложения.

Янев е и единственият член на Надзорния съвет на ББР, който не е заменен още от времето на ГЕРБ през 2020 година

Той беше непокътнат и при служебните кабинети през 2021 година, когато Кирил Петков направи цялостна смяна в ББР, и при постоянното държавно управление, и при новото служебно ръководство на Радев, когато в ББР бяха вкарани някогашният консултант на Станишев Росен Карадимов и някогашната депутатка от Има Такъв Народ Деляна Пешева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР