Стабилен от стабилните жилищни пазари в България, като изключим София,

...
Стабилен от стабилните жилищни пазари в България, като изключим София,
Коментари Харесай

В Пловдив клиентите предпочитат жилища ново строителство

Стабилен от постоянните жилищни пазари в България, като изключим София, е Пловдив. За първото тримесечие на настоящата година са подписани 3004 броя покупко-продажби с недвижими парцели, сочат данните на Агенцията по вписвания. „ При съществуването на задоволително парцели – ново и вторично строителство, виждаме по-голям избор за купувача, а не “пренасищане на пазара”. Наличието на избор не е неприятен детайл нито в търсенето, нито в предлагането; то би могло да успокои цените, само че не ѝ да ги тласне фрапантно надолу”, разяснява Илиана Руменова от Luximmo Finest Estate.
Търсене и предложение
Съотношението сред търсене и предложение е в равновесие, с лек превес на предлагането. „ Наблюденията ни сочат, че атрактивни местоположения като съвършен център, не престават да бъдат мощно привлекателни и цените на квадратен метър остават релативно високи (около 1000 – 1500 EUR/кв.м). Предвид изчезнали нови огромни имоти за застрояване в Централна част и ниско предложение на парцели на вторичния пазар, не се чака спад в цените”, предвижда Руменова.

Основната група купувачи са българите. Що се отнася до обстоятелството, че Пловдив е европейска столица на културата, то това се отразява повече на наемния пазар, а не на цените. Наличието на повече чужденци в града под тепетата вследствие на културното мероприятие ще увеличи капиталовия интерес от страна жители на други страни, предвиждат анализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР