Срещата на Китай и страните от Централна и Източна Европа

...
Срещата на Китай и страните от Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Как с малко инвестиции Китай печели много влияние на Балканите

Срещата на Китай и страните от Централна и Източна Европа ще напомни за упоритостите на Пекин в района във време на напрежение на Европа със Съединени американски щати и Русия. Пример за тях са обещанията, направени от китайското управление към балканските страни.

Форматът " 16+1 " може да " изсмуква запаси от връзката Европейски Съюз - Китай ", само че отговорът на Пекин е годишната среща (която по непотвърдена информация можеше да се отложи) да се насрочи едвам седем месеца след предходната, споделя посланик от Европейски Съюз, представен от " Файненшъл таймс ".

За интервала 2016-2017 година близо 4.9 милиарда от покупко-продажбите (при общо 9.4 милиарда подписани със страните от " 16+1 " ) са с петте (без Косово) западнобалкански страни. В доста случаи държавните банки за развиване са склонни да провиснал заеми за плановете, в случай че подизпълнителите са китайски компании. Такива отговорности са в прорез с европейското законодателство за публични поръчки, само че не и с опциите на националните водачи на Западните Балкани (същото се случи и с моста в Хърватия, макар че тя е член на ЕС).

За Пекин този регион е кулоар към Европа като част от самодейността " Един пояс, веднъж " - да вземем за пример мостът в Южна Хърватия, софтуерното осъвременяване на сръбската телефонна компания от Huawei Technologies и автомагистралата сред Белград и адриатическото пристанище Бар в Черна гора.

Китайски компании желаят да свържат пристанището на Пирея в Гърция (управлявано от китайската " Коско " ) с жп линия до Будапеща, през Скопие и Белград (което включва план за рационализация на линията Белград - Будапеща, спрян поради подозрения, че унгарската страна нарушава разпоредбите за публични поръчки на ЕС).

Как Китай стана значим

Западните Балкани в този момент са по-интересни за Китай, в сравнение с през 2012 година, когато никой не обръщаше съществено внимание на самодейностите му, най-малкото поради дистанцията, написа откривателят Вук Вуксанович, в миналото работил в сръбското външно министерство.

Само две години по-късно, през 2014 година, Китай даде обещание на всички страни в Централна и Източна Европа фонд в размер на 3 милиарда $, а година по-рано им даде обещание кредитна линия от 10 милиарда

Минаха още две години и естеството на китайските дейности на Балканите стартира да се трансформира: " Коско груп " закупи 51% от пристанището на Пирея в Гърция; държавната " Тексим банк " отпусна заеми за построяването на две автомагистрали в Македония и за автомагистралата, свързваща черногорското крайбрежие със Сърбия; китайският президент Си Дзинпин посети Сърбия и подписа съглашение за вложения (част от тях неосъществени до момента) за 5.5 милиарда $ в инфраструктура; финансовата компания " Евърбрайт груп " купи всички акции на компанията, ръководеща летището в албанската столица Тирана.

По време на конгрес за интернационално съдействие, отдаден на " Един пояс, веднъж ", китайското държавно управление подписа съдействие с 30 държавни управления, измежду тях са тези на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия. Към този миг Китай търгува и с шестте страни от Западните Балкани отвън Европейски Съюз - даже с Косово, сочи отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване.

 Как с малко вложения Китай печели доста въздействие на Балканите
© EBRD

Въпрос на настройки

Китай наподобява като един от най-важните вложители в най-голямата от тези стопански системи - Сърбия, само че изследване, направено от държавното управление в Белград, демонстрира, че тази настройка съществува в сръбското общество и е надалеч от действителността, написа " Блумбърг ".

Четири от петте страни - източници на задгранични вложения в Сърбия, са от евросъюза, само че сърбите имат вяра, че Русия и Китай са измежду първите три страни и че са доста пред Германия и Австрия да вземем за пример. В изследването едвам 24% от сърбите считат, че най-големият дял вложения е от Европейски Съюз, до момента в който отговорът е 60%. Същият е делът на уверените респонденти, че отговорът е Русия (от която идва 1% от инвестициите), а 20% са показали Китай (отново 1%).

" Всичко това има политически последствия, тъй като подкопава концепцията, че Европейски Съюз е най-хубавата и единствена вяра на района и подронва публичното единодушие с мъчителните промени, нужни за влизане в Европейски Съюз ", сподели Тимъти Лес, анализатор на изследователския център " Нова Европа " в Кембридж. Доклад на европарламента сочи, че в тази ситуация на Сърбия да вземем за пример салдото е " неустойчив " и в условия, при които президентът Александър Вучич се пробва да работи с всички огромни играчи, е допустимо публичното мнение да се обърне против Европейски Съюз.

Агенцията дава образец със стоманолеярната " Железара " в Смедерево, където през 2016 година китайската Hesteel купува обекта, с цел да го избави от затваряне. " Малко значи доста, когато става дума за продобиване на сърцата и мозъците в района ", отбелязва " Блумбърг ". " Борим се за по-добра видимост ", споделя за организацията посланикът на Европейски Съюз в Белград Сем Фабрици. " Осъзнаваме казуса, само че не бих споделил, че не сме в добра позиция в конкуренцията за известност... Можем и по-добре, само че не мисля, че губим, в противен случай. "

Усещанията са изключително значими в Сърбия, чието влизане в Европейски Съюз не е евентуално да се случи преди 2025 година - 12 година след Хърватия и над 2 десетилетия след Словения. Проблемът обаче е във всички страни от Западните Балкани отвън Европейски Съюз: от блока идват 73% от всички търгувани в района стоки; делът на Русия и Китай е по 5%. Според Сърджан Богосавлевич от консултантската компания на " Ипсос " за стратегически маркетинг повода за това разминаване сред оценка и действителност е евентуално " тъй като вложенията от Китай се показват като жест на благосклонност ".

Ситуацията не е по-различна в множеството балкански страни, където най-големите вложители са от страни като Австрия, Швейцария или Холандия или да вземем за пример страни от Персийския залив.

Последиците

Според европейски депутати конкуренцията сред световните играчи се развива в разнообразни полета на ползи - върховенството на закона, помощта и бизнес развиването за Европейски Съюз, сигурността за Съединени американски щати, енергетиката за Русия и инфраструктурата и пазарите - за Китай. Пекин гледа на Балканите като кулоар към европейските пазари, където е добре да се вършат вложения и да се печелят позиции по по-хлабавите правила на националното законодателство, преди страните да са се включили към блока.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че вложенията на китайски компании постоянно са помагали да се набере социална поддръжка за проруски политици в Източна Европа, без вложенията от азиатската страна да носят стигмата на съветските.

Същевременно някои от страните в Централна и Източна Европа може да поддържат целите на Китай в дипломатически проект, само че други " постепенно осъзнават... (че) обещаните вложения са по-скоро илюзорни ", споделя Ивана Караскова от пражкия проучвателен център Асоциация за интернационалните въпроси. Някои от плановете не се реализират.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4830)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР