Среща на външните министри от групата на нациите БРИКС в

...
Среща на външните министри от групата на нациите БРИКС в
Коментари Харесай

Министрите от страните от БРИКС призовават за ребалансиране на глобалния ред, далеч от Запада

Среща на външните министри от групата на нациите БРИКС в Южна Африка прикани за ребалансиране на световния ред , надалеч от западните народи , написа „ BBC “.

Южноафриканският външен министър Наледи Пандор съобщи, че визията на групата е да обезпечи световно водачество в свят, накълцан от геополитическо напрежение, неравноправие и световна неустановеност.

БРИКС е акроним за Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Твърденията за съветски военни закононарушения в Украйна помрачиха диалозите.

Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин по отношение на обвиняванията и като член на съда Южна Африка ще бъде задължена да го арестува, в случай че участва на срещата на върха на БРИКС, планувана за Йоханесбург през август.

БРИКС се преглежда от някои като опция на групата от развити страни Г-7, която организира годишната си среща на върха в японския град Хирошима предишния месец и на която участваха също водачите на Бразилия и Индия. Членовете на Г-7 са мощно сериозни към Русия и Китай.

Страните от БРИКС имат общо население от повече от 3,2 милиарда души , което съставлява към 40% от към 8 милиарда души в света. В първия от двата дни на договарянията в Кейптаун индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар сподели, че срещата би трябвало да „ изпрати мощно обръщение, че светът е многополюсен , че се балансира още веднъж и че старите способи не могат да се оправят с нови обстановки “. Той посочи:

„ В основата на проблемите, пред които сме изправени, е икономическата централизация, която оставя прекалено много народи на милостта на прекомерно малко . “

Бразилският външен министър Мауро Виейра разказа БРИКС като „ незаместим механизъм за създаване на многополюсен международен ред, който отразява устройствата и потребностите на разрастващите се страни .

Китайският заместител външен министър Ма Жаосю пък счита, че групата БРИКС може да бъде разширена, с цел да дава помощ на разрастващите се страни и нововъзникващите пазарни стопански системи.

Руският външен министър Сергей Лавров акцентира, че „ повече от дузина “ страни, в това число Саудитска Арабия , са изразили интерес да се причислят към групата.

Присъствието му на събитието беше посрещнато с митинги, като стачкуващи държаха фотография на Лавров с думите „ палач на деца “. Един от протестиращите разяснява пред организация Агенция Франс Прес, че е мъчно да се види, че южноафрикански чиновници стискат ръката на човек, който е част от тези систематични военни закононарушения против украински деца “, отпратка към делото на Международния углавен съд против Путин.

Управляващият Африкански народен конгрес (ANC) на Южна Африка има дългогодишни връзки с Русия , които датират от годините на ръководство на бялото малцинство преди 1994 година, и страната отхвърли да подлага на критика нахлуването на Москва в Украйна. По-рано тази седмица заместник-министърът разяснява, че страната възнамерява да промени законите си, тъй че да има властта да взема решение дали да арестува или не водач, търсен от МНС.

На конференция доктор Пандор беше запитан от кореспондента на „ BBC “ Андрю Хардинг дали Путин ще бъде задържан , в случай че пристигна на срещата на върха през август. Тя отговори:

„ Президентът Сирил Рамафоса ще уточни каква е крайната позиция в Южна Африка . “

Високопоставен чиновник в частен диалог разказа обстановката като дипломатически призрачен сън, от който южноафриканското държавно управление обезверено се опитваше да се измъкне, а един от разновидностите, за които се твърди, че се преглежда, е преместването на срещата на върха в друга страна .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР