Среща-дискусия по повод съдбата на паметника на 6-ти артилерийски полк

...
Среща-дискусия по повод съдбата на паметника на 6-ти артилерийски полк
Коментари Харесай

Паметникът на 6-ти артилерийски полк – много баби, хилаво дете

Среща-дискусия във връзка ориста на паметника на 6-ти артилерийски полк се организира през вчерашния ден в Сливен.
Тя бе инициирана от сливенските военно-патриотични организации и предизвикана от застоя към неотложните ограничения за спасяването му.
В срещата взе присъединяване Иво Антонов, шеф на дирекция „ Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в Министерство на защитата, който директно дава отговор за опазването на войнишките монументи.
В малко ревю пред медиите след приключването на срещата той напомни, че тематиката за спасяването на емблематичния монумент е в полезрението на МО повече от 15 години, само че досега Общината не е намерила решение.
„ Ние няма да позволим някой да усвоява пари за сметка на паметника на 6-ти артилерийски полк”, безапелационен бе Антонов и разяснява, че от 4-5 години Община Сливен изпраща до министерството писмо с копи-пейст наличие, с искане за разпределяне на финансова помощ за ремонт на внушителната скулптурна комбинация. Исканата сума обаче е набъбнала от 50 до над 100 хиляди лв..
„ Нашият принцип е тези средства да се разпределят по целенасоченост, най-вече на по-бедни общини или на национално значими обекти. Паметникът на 6-ти артилерийски полк е подобен народен обект, и ние ще отделим финансови средства. Но единствено тогава, когато се изпълнят нашите наставления към Общината”, добави представителят на МО. А те са, че Община Сливен би трябвало да обезпечи достъп до паметника откъм прилежащия бул., като събори градивно непригодните бараки на оградата на бившето отделение, а също и да оформи региона. „ По закон това е обвързване на Общината. Този монумент е общинска благосъстоятелност и теренът е общинска благосъстоятелност. Когато Общината обезпечи достъп, тогава и страната ще подкрепи с финансови средства”, съобщи Антонов.
Справка на Actualno.com в Закона за военните монументи сподели, че съгласно член 12 от този закон: „ Собствениците и ползвателите на недвижими парцели, в които са ситуирани военни монументи, са длъжни да обезпечават достъп до тях на гражданите”. Нещо повече, съгласно член 14: „ Органите на изпълнителната власт, на които са предоставени за ръководство военни монументи, годишно възнамеряват средства в бюджетите си за опазването и поддържането им. А съгласно член 17: „ Собственик на неподвижен парцел с ситуиран в него боен монумент, който пречи на жителите да посещават военния монумент съгласно открития ред за визитата му, се санкционира с санкция в размер от 500 до 1000 лева”.
Пред медиите Антонов уточни още, че в Министерството на защитата са правени планове какъв брой ще коства почистването и реновирането на паметника, и суми от рода на 70 или 100 хиляди лв. са безусловно неприемливи и нереални. „ Ние няма да участваме в полемика за такива суми”, съобщи той. И акцентира, че казусът не е веществен, а е въпрос на предпочитание и решения, които би трябвало да се вземат от Общината и Общинския съвет. И зависят от интензивността и консенсуса на локалната общественост.
Представителят на военното ведомство разяснява и появилата се в общинските среди концепция за пренасяне на монумента в градинката до Колодрума. „ Министерството на защитата в никакъв случай няма да се съгласи с пренасяне. Защото паметникът си има среда! Това е полкови монумент. Там е военното отделение, в чийто регион е бил този монумент. Загиналите, които са изписани на него, са от този полк, от това отделение. И в случай че бъде изваден от средата си, той ще се обезличи”, аргументира позицията на МО Антонов. Така че Министерството на защитата държи този монумент да си остане там”, безапелационен бе той.
„ Радвам се, че инициативният комитет на Община Сливен към този момент е събрал близо 20 хиляди лв.. Тези пари също ще бъдат употребявани за възобновяване на паметника. Ние, от министерството, можем да помогнем и по различен метод – да осигурим материал за отливането на фигурата, която се руши”, предложи Иво Антонов.
Според него 20 хиляди лв. са задоволителни за цялостното реновиране на достолепния знак на българската бойна популярност.

Посветен е на починалите от 6-ти артилерийски полк и се намира в двора на някогашния Зенитен полк. От 15 години теренът на военното отделение е благосъстоятелност на Община Сливен.
Монументът е с обща височина седем и половина метра. Скулптурата съставлява изправен до оръдие артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна популярност – Одрин. Върху паметника са изписани имената на близо 400 починали офицери, подофицери и бойци. Върху постамента му се четат и годините на Балканската и Първата международна война: „ 1912 - 1913 г.” и „ 1915 - 1918 г.”, както и покъртителното посвещение: „ На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета”.
Изграден е по самодейност на подп. Стефан Сотиров, шеф на 6-то артилерийско поделение през 1923 година. Тогава се ражда концепцията за увековечаване паметта на падналите за Отечеството воини от един от най-героичните полкове на Трета войска – 6-ти артилерийски полк. Открит и осветлен е тържествено на 21 ноември 1926 година, Архангелова Задушница.
През 2015 година Община Сливен започва огромна дарителска акция за спасяването на паметника, който сега е в много окаяно положение, в извънредно отблъскваща и занемарена среда.
Вчера никой от общинската администрация не се появи на публичната полемика, с присъединяване на Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Съюза на военноинвалидте и военно потърпевшите в Сливен и Министерството на защитата, във връзка ориста и вероятните решения за паметника на 6-ти артилерийски полк..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР