Средствата за образование, планирани в държавния бюджет за 2020 г.,

...
Средствата за образование, планирани в държавния бюджет за 2020 г.,
Коментари Харесай

Вълчев: Държавата дава 610 млн. повече за образование през 2020 г.

Средствата за обучение, планувани в държавния бюджет за 2020 година, са 610 млн. лева повече по отношение на 2019 година Ръстът е невиждан. 520 млн. от тях са от държавния бюджет, където са планувани 90 млн. повече за сметка на средствата от европейските структурни фондове, защото следващата година се чака да има по-голямо асимилиране. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва на показване на резултатите от извършено качествено изследване от Асоциация Родители, чиято цел е първичното картографиране на обществената среда в учебно заведение и взаимоотношенията сред учебно заведение и родители, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Дори и да приказваме за 520 млн. лева, това е голям растеж. Те в никакъв случай не са били толкоз доста “, акцентира Вълчев.

Той сподели още, че ще бъде повишен бюджетът на съществуващите Национални стратегии, както и че те ще бъдат надградени. Стана ясно още, че се планува да бъдат основани и нови Национални стратегии.

„ Най-голяма като запас е политиката за нарастване на възнагражденията. Политиката е да има стимулирани учители, да мотивираме повече положителни възпитаници да се включат в педагогичекото обучение и специалност в бъдеще. 360 млн. е растежът за възнагражденията на учителите. За четиригодишен интервал ще бъдат предоставени 1 380 000 000 лева повече по отношение на 2017 година за постигане на двойното нарастване на заплатите. Минималната заплата следващата година за младши преподавател и преподавател евентуално ще бъде 1080-1085 лева Ръстът на възнагражденията ще бъде най-малко 17-18% ”, уточни министърът и увери, че са планувани средства за нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав с 10%.

Има близо 50 млн. растеж на средствата за държавните висши учебни заведения като от бюджета те са към 41 млн. лева, а близо 10 млн. лева са за Национални стратегии в системата на висшето обучение, които ще имат за цел да подтикват ВУ да извършват избрани политики.

„ Най-вероятно ще имаме Национална стратегия, която да бъде ориентирана към професионалните посоки, които се приключват с придобиване на педагогическа подготовка ”, разгласи той и добави, че министерството ще работи за ефикасното въвеждане на компетентностния метод, както и преподавателите да трансформират методите си на образование, което ще направи образованието по-ефективно.

„ Това ще се опитаме да го създадем със средствата, които имаме за възобновяване на кабинетите. Те са 20 млн. лева Към тях ще прибавим и 4 млн., които са избрани за поощряване на нововъведенията. Ще имаме средства за рационализация, която обаче е обвързвана с нововъведения, води до смяна в методите на образование и увеличение на интереса за учене ”, съобщи Вълчев.

Акцент следващата година ще е професионалното обучение и напомни, че в последните години са създали преструктуриране на приема, с който се пробват да отговорят на потребностите на пазара на труда.

„ 3 млн. лева са планувани за ремонт на общежития. Те са значими, тъй като те могат да привлекат деца от повече общини и области. Повечето професионални гимназии имат районно значение, освен общинско. Разширяваме и правото на превоз на учениците. Досега беше единствено до най-близкото учебно заведение, което образова в професионална подготовка. Догодина ще може да не е най-близкото, в случай че образова в компетентност, която е с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда ”, изясни министърът и посочи, че за тази активност ще бъдат отделени с 4 млн. лева повече.

Вълчев разгласи още, че следващата година ще разполагат с 40 млн. лева за Национални стратегии, само че част от тях ще отидат за погашение на компенсации за осъществени услуги.

„ Ще надградим Националната стратегия за модернизиране на професионалното обучение. Сигурно ще включим и неспециализираните учебни заведения. Ще надградим и Националната стратегия за нововъведения. Много ми се желае да създадем стратегия за поощряване на положителните учебни политики за взаимоотношение с родителите ”, заяви той и добави, че занапред ще изяснят дали тласъкът да е финансов или различен тип.

По думите на министъра данните от изследването, предоставено от МОН на Асоциация „ Родители ”, демонстрира, че две трети от родителите са с настройката да поддържат учителите и учебните заведения.

„ Фактът е, че има проблеми с дисциплината, експанзията. Факт е това, че родители и учители са склонни да се упрекват взаимно, било то за възпитанието на детето, за взаимоотношението. Другото което чухме от отчета, че учебните заведения контактуват с родителите посредством проблеми. Това е реактивната политика, която натоварва с отрицателни страсти ”, разяснява той и прикани да се заложи на самодейната политика, която е мотив за построяването на положителна платформа от връзки, върху която да стъпят учебните заведения. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР