Средната продължителност на живота в България остава най-ниска сред страните

...
Средната продължителност на живота в България остава най-ниска сред страните
Коментари Харесай

Сърце и рак ни морят най-рано в Евросъюза

Средната дълготрайност на живота в България остава най-ниска измежду страните от Европейския съюз, демонстрира новият годишен отчет на Еврокомисията за опазването на здравето в общността, който бе показан през днешния ден.

Средната дълготрайност на живота в България се е нараснала от 72 години през 2000 година на 75 години през 2017 година, само че въпреки всичко тя е най-ниската в Европейския съюз. Латвия, Естония и Румъния ни изпреварват по дълготрайност на живота.

Кои са най-честите аргументи за гибел съгласно Ане Шпрангер, специалист от Европейската обсерватория за здравни системи и политики:

„ Когато приказваме за междинна дълготрайност на живота най-честите аргументи за болести в България са сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Заболеваемостта от инфекциозни несгоди като туберкулоза също продължава да бъде притеснителна “.

Според отчета у нас тютюнопушенето измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, а измежду подрастващите също е публикувано.

Увеличава се и делът на доплащанията от джоба на българина за здраве, като през 2017 година те са най-високите в Европейски Съюз - основно за лекарствени артикули и извънболнична помощ.

Едва 52% са обществените средства. Разпространението на неофициалните заплащания също усилва разноските на семействата за опазване на здравето. Същевременно разноските за медикаменти в България са извънредно високи - 43 на 100 от обществените средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР