Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit

...
Сред заинтересованите в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit
Коментари Харесай

Commerzbank наема консултанти заради инвеститоркия интерес към нея

Сред заинтригуваните в закупуването на Commerzbank са BNP Paribas, UniCredit и Credit Agricole

© Lisi Niesner Още по тематиката
Референдумът в Каталуня удари акциите на испанските банки

Индексът на фондовата борса в Мадрид се намали с 1.8% поради политическата неустановеност, надвиснала над страната
2 окт 2017
Слабият резултат на Меркел внесе ужас измежду вложители и икономисти

Бъдещата коалиция на ХДС със свободните демократи повдига въпроси по отношение на финансовата интеграция на Европа
25 сеп 2017 Европейски съперници, измежду които UniCredit и BNP Paribas, оглеждат немската банка. Втората по величина обществена немска банка Commerzbank е наела финансови консултанти, които да ѝ оказват помощ при евентуалния интерес за приобиване от европейски съперници, измежду които е и френската BNP Paribas, написа Financial Times. Базираната във Франкфурт банка към този момент работи с Goldman Sachs и Rothschild по отношение на анализирането на сюжети за придобиването на компанията. Изданието се базира на вътрешни източници от банката. Според някои от тях, Commerzbank не търси единствено защитна тактика против придобиване, само че прави оценка плюсовете и опциите да бъде купена.

Въпреки проблемите си от предишното, Commerzbank остава една от апетитните хапки измежду немските банки. Основната причина за това е, че банката е измежду най-големите кредитори на немската Mittelstand – наситена мрежа от дребни и междинни предприятия, които сформират гръбнака на най-голямата стопанска система в Европа.

Висок интерес

Към момента Commerzbank има пазарна оценка от малко над 14 милиарда евро. Евентуалното й придобиване би било най-голямата банкова договорка в Германия за последното десетилетие. Според анализаторите на бранша, договорка за Commerzbank може да отприщи вълна от интернационална консолидация измежду европейските финансови институции. За момента от Commerzbank, Goldman Sachs и Rothschild отхвърлят да разясняват неофициалната информация.

Наемането на консултанти идва в миг, в който се появиха клюки за няколко заинтригувани банки, които желаят да закупят Commerzbank или да стигнат до договорка за обединение на интервенциите. Сред тях са италианската UniCredit и френските BNP Paribas и Credit Agricole. Акциите на Commerzbank са във напредък от началото на годината, изключително откакто групата за частен капитал Cerberus закупи 5% от банката. За последните 10 месеца пазарната оценка на Commerzbank се увеличи с 57%.

Правителственият фактор

Един от вероятните проблеми пред възможните купувачи е немското държавно управление, което ще би трябвало да утвърди сходна договорка. Правителството избави банката при финансовата рецесия и към момента държи над 15% в Commerzbank. Според сегашната цена на акциите, делът на Берлин коства към 2.2 милиарда евро. Към момента цялостната приватизация на немската банка не е измежду политическите цели на нито една партия. Министерството на финансите разгласи този месец, че няма напрежение и не бърза да продава държавния дял. Той беше закупен в миг, в който акциите костваха по 26 евро – надалеч над сегашната цена от 12 евро за акция.

Мартин Зилке, изпълнителният шеф на Commerzbank, на няколко пъти в предишното е давал знак, че не е наложително срещу сливането на банката. Commerzbank се сля с вътрешния си съперник Dresdner Bank през 2009 година Тогава Зилке беше част от екипа, който работеше по договорката. Наскоро той взе участие на конференция на частните вложители, проведена от Bank of America в Лондон, където съобщи, че има смисъл в по-голяма консолидация на банковия бранш в Германия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР