Световният дълг е три пъти по-голям от общия БВП. Икономисти

...
Световният дълг е три пъти по-голям от общия БВП. Икономисти
Коментари Харесай

Под световната икономика беше заложена бомба за 315 трилиона долара

Световният дълг е три пъти по-голям от общия Брутният вътрешен продукт. Икономисти предизвестяват за рискови последствия. Русия е в доста късия лист на страните с минимални заеми. И това обезпечава някои преимущества.

Кой е отпред?

Както следва от отчет, оповестен от Института за интернационалните финанси (ИМФ), е подложен още един антирекорд: 315 трилиона $ световен дълг, което подхожда на 333% от международния Брутният вътрешен продукт. Увеличението през първото тримесечие е с 1,3 трлн.

Този път главният принос беше на разрастващите се стопански системи: Китай, Индия и Мексико. Основната причина са доста високите държавни разноски.

Така в Китай има рецесия с недвижимите парцели, която заплашва да забави икономическия напредък с години. Делхи харчи милиарди за ръководство на бедствия. ИМФ пресмята, че до края на десетилетието дългът на Индия ще надвиши Брутният вътрешен продукт на страната.

На развитите пазари най-големият принос е от Съединени американски щати, Япония, Ирландия и Канада.

Разходи за заем

Това е изпълнено преди всичко с увеличение на цената на заемите по света, което ще направи обслужването им още по-трудно.

Така, съгласно изчисленията на ИМФ, Япония ще би трябвало да похарчи към два % от бюджета си за това през идващите две години, Съединени американски щати - 12 (в момента - осем).

Опасността е, че опциите за рефинансиране се стесняват. А дълговата рецесия в Гърция докара до внезапно изостряне на обществените проблеми в страната, напомня Евгений Шатов, сътрудник в “Капитал Лаб ”.

„ Ливан, Суринам, Замбия, Шри Ланка към този момент са в несъстоятелност, Аржентина, Гана, Египет, Етиопия, Пакистан имат огромни проблеми. Не по най-хубавия метод е обстановката в Гърция, Италия, Испания “, изброява Вадим Тимчик, заместител общоприет шеф на МНТЛАБ..

" Дългова серпантина "

През последните 10 години държавният дълг в разрастващите се страни нараства по-бързо, в сравнение с в развитите страни. Но въпреки всичко главната тежест пада върху Организацията за икономическо сътрудничество и раз - 54 трилиона (данни към края на 2023 г.). Това е с 30 трилиона повече, в сравнение с по време на икономическата рецесия от 2008 година А Съединени американски щати заеха 34 трлн.

МВФ отбелязва, че разноските за обслужване на дълга на Вашингтон са „ будещи угриженост “ и „ не подхождат на дълготрайната финансова резистентност “. Всъщност съвсем трилион годишно.

И там издават нови и нови облигации, по-специално за покриване на бюджетния недостиг, който доближи 828 милиарда. Само при пандемията имаше повече.

В резултат на това, отбелязва Евгений Шатов, стопанската система попада в капан, по този начин наречената дългова серпантина.

С Китай също има компликации, само че по разнообразни аргументи. Ако в Съединени американски щати главният проблем е инфлацията, която усилва разноските за финансиране, то в Китай обстановката е противоположната. Дефлацията плюс рецесията с недвижимите парцели е съществено икономическо затруднение, споделя Николай Переславски, началник на отдела за стопански проучвания в “Си Ем Сървис ”.

Безопасно равнище

Русия е измежду страните с най-ниско и безвредно равнище на дълг - съгласно Централната банка 20,9 трилиона рубли, единствено 17% от Брутният вътрешен продукт. Това е добре за стопанската система.

„ Увеличава се стабилността - понижава се зависимостта от външните кредитори, усилва се капиталовата прелест и при нужда страната получава опция внезапно увеличение на дълга за осъществяване на огромни планове, в това число в обществената сфера на националната валута се изравнява “, изяснява Евгений Шатов.

Вземането на заеми на външните пазари в този момент е доста по-трудно заради глобите, само че личните доходи на бюджета, както и средствата от Националния фонд за благополучие са задоволителни.

Министерството на финансите има намерение да увеличи държавния дълг до 29,94 трилиона рубли до 2026 година И главно заради вътрешни заеми (82%). Тоест, акцентират икономистите, няма от какво да се тревожим.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52019 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед50068Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед70208Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29163Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20314Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед79013Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78109„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77652В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР