Има нови признаци, че две гигантски държави с дългогодишно недоверие

...
Има нови признаци, че две гигантски държави с дългогодишно недоверие
Коментари Харесай

Защо ѝ е на Русия дружбата между Китай и Индия

Има нови признаци, че две великански страни с дългогодишно съмнение една към друга - Индия и Китай - имат нов късмет за доближаване. За какво тъкмо приказваме, за какво протичащото се има световно значение – и изключително за Москва, която е другар и с Пекин, и с Ню Делхи?

Китай се счита за главния съперник на Индия на изток. Има няколко териториални разногласието сред страните (които постоянно водят до гранични конфликти - като борбата в долината Галван през 2020 година, която лиши живота на 20 индийски граничари и трима китайски). Освен това индийските управляващи са мощно обезпокоени от усилването на китайското въздействие в Югоизточна Азия.

И в този момент има известия, че през 2024 година Пекин е заел още една водеща позиция в индийската система от външни координати - Китай е изпреварил Съединени американски щати и се е трансформирал в главен търговски сътрудник на Индия. През фискалната 2024 година (тоест от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 г.) двустранната търговия възлиза на 118,4 милиарда $ – с към 100 милиона $ повече, в сравнение с Индия търгува със Съединени американски щати Това не са единствено сухи счетоводни числа. И някои специалисти започнаха да споделят, че тези стопански връзки могат да доведат до понижаване на спора сред двете страни.

Тази позиция е разумна. Тя се основава на тезата на Запада, че икономическите връзки оказват помощ за изглаждане на политическото напрежение (както е в китайско-американските отношения), както и на обективната индиферентност на Ню Делхи и Пекин от ескалацията на спора.

Всъщност Китай към този момент алармира за допустимо политическо доближаване с Индия. Така китайското издание “Глобал Таймс ” обичайно отразяващо гледната точка на управлението на КНР, написа, че „ Азия и целият свят са задоволително огромни, с цел да поемат едновременния напредък на Китай и Индия. Желанията на Китай за развиване на Индия са откровени...двете страни могат да реализират съвместен триумф. "

Русия поддържа доста внимателен баланс в връзките си с Китай и Индия. Както е известно, Москва, Ню Делхи и Пекин са сътрудници в обединяването на БРИКС. Нещо повече, от време на време даже се допуска, че Русия, Индия и Китай могат да се обединят в нов политико-икономически блок. И това ще стане точно в случай че Москва помогне на Ню Делхи и Пекин да преодолеят несъгласията в двустранните връзки. С други думи, доближаването сред Индия и Китай е в полза на Русия.

„ Напоследък имаше обособени, към момента доста плахи стъпки към изпитване на връзките и позициите на другия. Може би това е стъпка към нормализиране на връзките или най-малко към връщането им в нормалното им русло (преди конфликтите в долината на река Галван) “, удостоверява Алексей Куприянов, началник на Центъра за района на Индийския океан на ИМЕМО на РАН. Например след 18 месеца очакване Китай най-сетне назначи нов дипломат в Индия - някогашния заместител външен министър Сю Фейхон.

От друга страна, Ню Делхи и Пекин постоянно са разделяли стопанската система и политиката. „ През последните 20 години, даже и през най-трудните политически интервали на двустранните връзки, икономическите връзки единствено се разрастваха. Така че увеличението на комерсиалния оборот не оказва помощ за понижаване на спора “, споделя Алексей Куприянов.

Ако приказваме за икономическа взаимозависимост, тогава обстановката за Индия наподобява двусмислена. Лъвският дял от китайско-индийския търговски оборот (малко над 100 милиарда от 118,4) ще бъде износът от Китай. И този импорт значително подтиква икономическия напредък на Индия. Така на Китай се падат 44% от индийския импорт на съоръжение за телекомуникационната промишленост и смарт телефони, 77% от вноса на преносими компютри и компютри, 75% от литиево-йонни акумулатори. Значителен дял от прекурсорите за индийската фармацевтична промишленост също се внасят от Китай.

Индийските управляващи се пробваха да извърнат обстановката. Бяха стартирани голям брой стратегии за заменяне на вноса и бяха въведени протекционистични ограничения. Но безуспешно – за пет години комерсиалният недостиг на Индия в китайска посока набъбна от 53,5 на 85 милиарда $.

Следователно до известна степен подобен търговски дисбаланс способства за разрастването на спора, а не за неговото потушаване. Нещо повече, китайците се пробват да слагат Ню Делхи на своята софтуерна игла, частично тъй като се опасяват съществено от индийския стопански напредък.

„ Икономическата бездна сред двете страни ще се стесни и до момента в който това се случва, позицията на Китай на икономическия, дипломатическия, политическия и даже военния фронт ще се промени. Присъствието на Индия ще стане по-видимо, което ще принуди Пекин да поглежда по-често през рамо. Особено когато гледа към тихоокеанския район и построява своята икономическа, дипломатическа и военна позиция против Съединени американски щати ”, написа “Форбс ”. Така, макар че индийско-китайската борба става все по-контролирана, тя не изчезва на никое място. Което устройва основния геополитически противник на Русия - Съединени американски щати.

Според американския дипломат в Индия Ерик Гарсети китайската опасност „ слепва “ Индия и Съединени американски щати. Американците съумяват да интегрират индийските си сътрудници в разнообразни формати за ограничение на китайската агресия в Южна и Източна Азия (например в така наречен четиристранен разговор, където с изключение на Индия вземат участие Съединени американски щати, Япония и Австралия).

Нещо повече, Гарсети споделя, че Ню Делхи заема още по-твърда линия против Китай от актуалната администрация на Джо Байдън. „ Когато дойда в Конгреса и чуя думите, че „ Индия би трябвало да бъде с нас против Китай “, си припомням, че точно Индия забрани китайския “Тик-Ток ” преди четири години. Индия беше тази, която загуби бойци на фронтовата линия през 2020 година (говорейки за граничния конфликт в долината на река Галван). Индия е тази, която се конфронтира и взаимодейства с Китай всеки ден “, твърди Гарсети. Това, несъмнено, наподобява единствено като зрънце истина. Вашингтон мисли пожелателно - и по този метод се пробва да показа мечтаното за действително.

За Русия съперничеството сред двете великански азиатски страни е неизгодно. „ Москва печели от усилването на китайско-индийското съдействие в границите на БРИКС и ШОС. Русия има връзки на стратегическо партньорство както с Пекин, по този начин и с Ню Делхи и ние не можем да си позволим да поддържаме едната страна против другата “, споделя Алексей Куприянов.

Въпреки това е допустимо Ню Делхи и Пекин въпреки всичко да съумеят да сближат политическите си позиции. Да, както беше маркирано нагоре, индийците ясно разделят стопанската система и политиката, само че съществуват и политически условия за доближаване.

Появата на многополюсен свят, повишаването на заканите от района на Централна Азия и (като се вземе поради разширението на ШОС) нуждата от съдействие с Китай в основаването на евразийска система за групова сигурност може автоматизирано да докара до понижаване на спора. И изгубването на по този начин нужния претекст за Съединените щати да опълчват двете най-населени страни в света.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52019 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед50063Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед70201Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29163Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20314Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед79013Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78109„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77652В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР