Сред мотивите му е записано, че законът се е отдалечил

...
Сред мотивите му е записано, че законът се е отдалечил
Коментари Харесай

Радев брани ТЕЦ-овете. Наложи вето върху либерализацията на пазар...

Сред претекстовете му е записано, че законът се е отдалечил от задачите на обществената страна и че не е направена пълноценна оценка на въздействието.

 

Държавният глава предизвестява, че заличаването на фигурата на публичния снабдител и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " и ще заплаши действието на " Мини Марица-Изток " още в средата на идната година.

 

  " Стандартът на живот на болшинството от българските жители остава най-ниският в Европейския съюз, а плануваните промени биха могли още повече да затруднят точно хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски ", написа президентът в претекстовете си.

 

Радев отбелязва, че признатият закон се е отдалечил от задачите на обществената страна, а неговото приемане не е съпроводено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени нужните модели и прогнози, макар че се вкарват положения, директно засягащи благосъстоянието на българските жители и устойчивостта на енергийната система.

 

" Въпреки че не оспорва нуждата от нормативни промени според поетите от страната ни задължения към Европейския съюз, президентът напомня, че точно европейското право разрешава и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено лимитираната формулировка за енергийна беднотия, неяснотата в обезщетителния механизъм и несигурността за съществуването на задоволително средства за подкрепяне на нуждаещите се, не подсигуряват в задоволителна степен постигането на тази цел ", се споделя в претекстовете.

 

" Ново разискване на признатия на 5 октомври 2023 година Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е опция за народните представители наново да преценяват както параметрите на промяната, по този начин и механизмите за подкрепяне на засегнатите ", обръща се към народните представители президентът. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР