Сръбският президент Александър Вучич осъди усилията на руската група ЧВК

...
Сръбският президент Александър Вучич осъди усилията на руската група ЧВК
Коментари Харесай

Вучич с публична критика към Русия, след опита на „Вагнер“ да вербува сръбски бойци за войната в Украйна

Сръбският президент Александър Вучич осъди напъните на съветската група ЧВК „ Вагнер “  да набира бойци от неговата страна, откакто групировката разгласява локална реклама, призоваваща сърбите да се бият в Украйна. Позицията на сръбския президент включва рядка обществена рецензия към Русия от страна на Балканите, която е класифицирана като съдружник на Москва.

Информационна организация " Бета " цитира думите на Вучич в телевизионно изявление: " Защо вършиме това на Сърбия? Защо „ Вагнер “ провокира спор, който нарушава наредбите? " Сръбският клон на подкрепяния от Русия ефирен оператор RT излъчи спорната реклама по-рано този месец. Малък брой сърби се бият дружно с подкрепяните от Москва сили в Украйна, откогато избухнахна спорът през 2014 година Влсатите в Белград не са разгласили съответен брой за броя на сърбите, които са се сражавали в Украйна. Сърбия от дълго време е благонадежден съдружник на Русия и като се изключи Беларус, Сърбия е единствената европейска страна, която не последва образеца на Запада в налагането на наказания на Москва. 

Във вторник съветската осведомителна организация " РИА " излъчи подиуми, на които явно се виждат двама сръбски жители, които вземат участие в военни тренировки в Украйна. 
Военната формация „ Вагнер “ - учредена през 2014 година и участваща в няколко спора в Африка и Близкия изток – стана част от спора, откакто съветският президент Владимир Путин подреди на силите си да стартират война против Украйна на 24 февруари 2022 година От началото на войната десетки хиляди руснаци се реалокираха да живеят в Сърбия, с цел да избягат от войната. Мнозинството сърби към момента поддържат войната против Украйна, като проведоха дои в Белград демонстрации в поддръжка на Кремъл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР