Сръбските прокурори са поискали от полицията да събере доказателства относно

...
Сръбските прокурори са поискали от полицията да събере доказателства относно
Коментари Харесай

След масовите протести: Сърбия ще разследва за измами по време на изборите

Сръбските прокурори са поискали от полицията да събере доказателства по отношение на обвиняванията в машинация по време на последните избори след интернационално неодобрение поради хипотетични нередности, съобщи Агенция Франс Прес.

Сърбия организира парламентарни и локални избори на 17 декември, на които партията на президента Александър Вучич съобщи, че е осигурила безапелационна победа. Но изборите провокираха вълна от рецензии, откакто екип от интернационалните наблюдаващи, в това число представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), осъди поредност от " нередности ", обхващащи " пазаруване на гласове " и " гласоподаване заряд на кутията ".

Стотици хора стачкуват всеки ден пред изборната комисия на Сърбия, няколко опозиционни депутати започнаха гладна стачка с искане за отменяне на резултатите от гласуването, ускори се и интернационално наказание. Германия дефинира докладваните обвинявания като " неприемливи " за страна, която се надява да се причисли към Европейския съюз, Съединени американски щати приканиха Белград да обърне внимание на " загрижеността " на наблюдаващите на изборите, а Европейски Съюз сподели, че " изборният развой в Сърбия изисква осезаемо усъвършенстване и по-нататъшна промяна ".

В събота сръбската прокуратура съобщи, че е поискала от полицията да проверява няколко хипотетични нередности, тъй че прокурорите да могат да дефинират дали има задоволително доказателства за започване на публични каузи. Съобщава се за голям брой случаи на хипотетични нередности, в това число " избирателен рушвет " и " пазаруване на гласове ", се споделя в изказване на Висшата прокуратура в Белград.

" (Ние) приложихме видеозапис на две дами, които приказват за хипотетично предаване на пари от незнайно лице, с цел да гласоподават ", се споделя в изказването, представено от БГНЕС. Други обявени нередности включват хипотетични подправени бюлетини, открити в изборните урни в столицата Белград, споделя се още в известието.

Партията на един от гладуващите депутати, Мариника Тепич от " Сърбия против насилието ", която не е яла от понеделник, съобщи, че здравето ѝ е " в заплаха " и би трябвало да получава ежедневни инфузии.

" Въпреки всичко това тя не се отхвърля и остава решена да се бори до дъно за отменяне на брутално откраднатите избори ", се споделя в изказване на Партията на свободата и справедливостта на Тепич. Макар пороя от рецензии, президентът на Сърбия остана непослушен и тази седмица съобщи, че " ще защитим изборната воля на народа и в това няма подозрение ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР