СПЯЩАТА КРАСАВИЦА 23, 25 ноември, 19.00, Основна сцена - ПРЕМИЕРА

...
СПЯЩАТА КРАСАВИЦА 23, 25 ноември, 19.00, Основна сцена - ПРЕМИЕРА
Коментари Харесай

Премиера на Спящата красавица във Варна

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА
23, 25 ноември, 19.00, Основна сцена - ПРЕМИЕРА
Балет от П. И. Чайковски. Хореография Мариус Петипа. Хореографска редакция и постановка Сергей Бобров. Балетмайстор Иван Карнаухов. Сценография и костюми Лора Маринова. В основните функции: АВРОРА – Анастасия Белоногова, Красноярск, ПРИНЦ ДЕЗИРЕ – Франциско Руиз, Варна; Феята на люляка – Мириам Рока Круз, Варна, ФЕЯ КАРАБОС, зла самодива – Павел Кирчев, Варна

Виолета Тончева: Как разбирате героите, които пресъздавате?



Анастасия Белоногова: Разбирам добре моята Аврора, усещам, че това е моята роля. Аврора е прелестна госпожица, доста скромна и чиста душа и посредством нея ще се опитам да покажа на моя рицар по какъв начин двамата можем да бъдем щастливи. Някои считат, че да пресъздадеш положителния воин е по-трудно, само че това не е годно за всички случаи. Зависи от индивида и метода, по който той възприема ролята. За мен е по-лесно да танцувам позитивни герои, а и нямам огромен опит с негативните. Моите героини са все позитивни, въпреки че в „ Лебедово езеро “, където танцувам и Одета, и Одилия, в действителност Одилия е по-сложният облик. Но в „ Спящата хубавица “ нямам никаква алтернатива, Аврора е напълно позитивен персонаж и аз се надявам моята интерпретация на Аврора да съвпадне с визията на публиката за нея.

Франциско Руиз: Премиерата на балета „ Спящата хубавица “ е значим миг в креативния ми път, тъй като дебютирам в ролята на Принц Дезире. Той е доста хубав и чист облик, в който аз на драго сърце се превъплъщавам. Хореографията е комплицирана, тъй като танцуваме класическа хореография в стила на съветската балетна школа, а тя има характерна режисура и изисква доста добра техника. В този смисъл „ Спящата хубавица “ е метод за израстване на всеки балетен актьор.

Виолета Тончева: В какво се състои тайната на съветската балетна школа, Анастасия?

Анастасия Белоногова: Навярно в строгостта и в условията. Когато ние, руснаците, се посветим на изкуството, то за нас придобива първостепенно значение. Ние живеем с изкуството, влагаме всичко в него, посвещаваме му цялото си време. На подготовка или не, мисълта ни непрекъснато е заета с балета, на който сме се отдали с цялото си създание. Балетът изпълва целия ни свят.

Виолета Тончева: Артистът се вживява сякаш най-силно в ориста на последния воин, който би трябвало да изиграе...

 



Павел Кирчев: Аз съм танцувал Фея Карабос и различен път, също в Русия и в Англия, тъй че за мен това не е дебют. Ролята е негативна, доста присъща и нужна като контрапункт на положителното, без злото не може да оцениш хубавото. Чудесно е, че нашата балетна премиера съответствува с премиерата по кината на втората част от кино лентата на Дисни по същия сюжет „ Господарката на злото “, с Анджелина Джоли в ролята на злата самодива.
Мириам Рока Круз: Мисля доста над моята дебютна роля като Фея Люляк, една от значимите функции в „ Спящата хубавица “. Фея Люляк е мотор на действието и основава връзките в сюжета. Тя има силата да накара някого да заспи за 1000 години, може да направлява също и дейностите на принца. Фея Люляк е забавен облик, който ме притегля и ме провокира да покажа всичко, на което съм способна. Щастлива съм да танцувам в един толкоз хубав и сложен балет като „ Спящата хубавица “.

Виолета Тончева: Как се чувствате във варненската балетна натрупа?

Анастасия Белоногова: Чувствам се доста удобно, всички са отзивчиви и целеустремени.
Мириам Рока Круз: В трупата се разбираме и поддържаме, работим дружно за общия триумф.
Франциско Руиз: Харесвам трупата и варненската аудитория, която има усет към балетното изкуство. Очаквам с неспокойствие нейната реакция за „ Спящата хубавица “.

Виолета Тончева: „ Спящата хубавица “ е балет за...

Анастасия Белоногова: За любовта.

Франциско Руиз: За магията, за фантазията.

 



Мириам Рока Круз: За успеха на положителното над злото и несъмнено за любовта.
Павел Кирчев: Изключителен балет за доста положителни експерти. „ Спящата хубавица “ е един от най-известните балети на Чайковски и аз се веселя, че към този момент ще имаме и това заглавие в нашия балетен репертоар.

Още за солистите:

АНАСТАСИЯ БЕЛОНОГОВА е родена в Красноярск, занимава се с балет от 5-годишна, от 8-годишна посещава балетното студио на Красноярския музикален спектакъл. Завършва с отличие Хореографския лицей в Красноярск през 2017 година и незабавно става солистка на Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск. Участва в майсторски класове на именити балетни педагози. Отличена е с доста награди, измежду които Гран При Сибир, стипендия от фондация „ Галина Уланова “ и други В репертоара й влизат основните функции в „ Лешникотрошачката “, „ Лебедово езеро “, „ Спящата хубавица “ и други Анастасия Белоногова жъне триумфи и отвън Русия, варненската аудитория също познава и високо цени нейното балетно изкуство.

 

МИРИАМ РОКА КРУЗ е родена в Луго, Испания, приключва с отличие класическа и модерна хореография в Professional Conservatory of Dance родния си град. Продължава образованието си в Maria de Avila’s Studio, под управлението на Lola de Avila, в Сарагоса. Работи с балетния възпитател Татяна Севастиянова и е солист в Russian Masters Stars Gala в Аликанте 2017. През март 2018 се причислява към балетната натрупа на Варненската опера, на чиято сцена танцува Големия лебед и Испански танц в „ Лебедово езеро “, Фея в „ Пепеляшка “, Мирта в „ Жизел “, Френски танц в „ Лешникотрошачката “, Мерседес в „ Дон Кихот “ и Фея Люляк в „ Спящата хубавица “. Участва в 3-месечното турне на трупата в Англия. От 2019 Мириам Рока Круз е солистка на варненския балет.

ФРАНЦИСКО РУИЗ е роден в Алмериа, Испания. Завършва с отличие Conservatorio Profesional de Danza „ Kina Jimenez “ през 2014 и Visual Arts and Dance в университета „ Крал Хуан Карлос “ в Мадрид. Солист на Madrid Chamber Ballet от 2014 до 2018 и на балета на Държавна опера Варна от 2018. Репертоарът му включва функциите на Базил в „ Дон Кихот “, Принца в „ Лешникотрошачката “ и „ Спящата хубавица “, Принц Зигфрид в „ Лебедово езеро “, Джеймс в „ Силфида “, Gennaro в „ Неапол “, Colas в „ La Fille mal gardée “, Jean de Brienne в „ Раймонда “, Албрехт в „ Жизел “, Принц Дезире в „ Спящата хубавица “.

 Иван Карнаухов

„ Спящата хубавица “, приказката, която освен децата обичат...
Наистина това е прелестна приказка, нежно олицетворение на концепцията за любовта, която въплъщават Аврора и Принц Дезире. Важна роля играе Фея Люляк, феята на положителното, която преодолява всички, породени от злата Фея Карабос, трудности. В този балет има доста персонажи, а на финала зa сватбата се събират всички - Червената шапчица, Вълкът, Пепеляшка и други герои от известни приказки. „ Спящата хубавица “ е авторска хореографска редакция на Сергей Бобров по класическата хореография на Мариус Петипа и аз се веселя, че имам опцията да работя по нея в първата режисура на този балет на варненска сцена.

Защо съветската балетна школа става доминантна в международен мащаб?
Руската балетна школа взема най-хубавото от френската и италианската балетна школа, пречупва го през съветската характерност и основава собствен личен жанр. Тя се обособява като независима школа, която се отличава по доста неща от европейската, в това число методика на преподаване, акценти в техниката, форма на осъществяване и така нататък Например постановката на ръцете във френската школа, повлияна от времето на Луи XIV, е много по-маниерна. Съвсем друга е постановката на ръцете и в италианската школа. В съветската балетна школа всички тези разлики са преосмислени, модифицирани и приведени в сходство с характера и настройката на съветската сензитивност. Фактът, че съветската балетна школа се приема с възторженостти в целия свят, приказва задоволително добре за нейните качества.

Какъв вид балетмайстор е Иван Карнаухов?
В креативната си кариера съм танцувал всички функции в „ Спящата хубавица “, в този момент също имам присъединяване, само че по-важната ми роля тук е на възпитател и балетмайстор. В балета не може да има народна власт, в балета е въможна само тирания. Ако не се подчиняваш и не изпълняваш дилемите, които ти се слагат, просто би трябвало да си вървиш. Разбира се, в хода на постановката аз вземам под внимание мнението и предложенията на артистите, това е естествено. Но когато балетмайсторът предяви своите условия, какво и по какъв начин би трябвало да се направи, балетният актьор не трябва да спори. И това е по този начин, тъй като всеки има своята позиция и до момента в който актьорът възприема нещата от своя ъгъл, балетмайсторът обгръща цялата картина.

Ти си един от водещите солисти на Красноярския спектакъл за опера и балет и в същото време изявен балетен възпитател. Накъде клонят желанията ти?
Не мога да кажа, че имам желания към едното или другото. Това са две напълно разнообразни действия, одобрявам и двете. Така се случи, че започнах да се занимавам с педагогическа активност единствено с хореографския лицей, без да имам нужното обучение, само че след това приключих и балетна педагогика в Академия „ Ваганова “. Убеден съм, че артистичният опит е значим, само че с цел да бъде сполучлив балетният възпитател, е нужно да има педагогическо обучение.
Той е индивидът, с който балетните актьори, без значение от възрастта им, прекарват повече време, в сравнение с с околните си вкъщи или където и да било другаде. Затова, наред с професионални танцови умения, той би трябвало да има и педагогичен познания, които ще му оказват помощ да стане добър психолог. Щастлив съм, че през мен минаха към този момент 3 генерации балетни актьори, някои танцуват в Русия, други зад граница, разпиляха се по целия свят.

Какви качества построяват положителния балетен актьор?
По принцип балетният актьор не може да бъде различен, с изключение на работохолик, само че единствено до избрана степен. Трябва да внимава да не се претрупва, тъй като претоварването ще му навреди и ще му попречи да се развива. Да бъде целенасочен, търсещ и открит, това са другите три значими качества за балетния актьор. Прекрасно е, идвайки всеки ден на подготовка или театър, да не спираш да търсиш и непрекъснато да откриваш нещо ново за себе си в класическия танц. В противоположен случай ежедневното повтаряне на танца би станало скучно. Работата на балетния възпитател е тъкмо тази – да научи актьора да премисля света и мястото си в него.

Как се претърпяват висшите моменти на сцената?
Усещането е необикновено, само че не мисля, че положителното показване би трябвало да ти завърти главата. Успехът е резултат от общите старания на целия екип – оркестранти, диригенти, режисьори, актьори, репетиторитори, сценографи, костюмографи, гримьори, гардеробиери, театрални служащи. С изключение на великия Мариус Иванович Петипа, комуто принаделжи популярната фраза: „ Руският балет – това съм аз “, никой различен не може да си разреши да приказва в първо лице, само число за балета. Жан Жак Навер, създателят на балета, също написа, че без креативното единство на всички създатели и участници не може да се сътвори балетна режисура. В този смисъл, да се отнасяш съответно към себе си в средата, в която живеш и твориш, постоянно е било добър принцип.

Как би оценил израстването на балетните актьори от Варненската опера през последните години?
Когато създавахме тази интернационална натрупа за огромното ни турне в Англия, имах известни опасения по отношение на другия опит на претендентите, пристигнали от разнообразни страни и разнообразни школи. Но без значение от всички особености, в репетиционния интервал успяхме да обединим разликите в едно хомогенно цяло, като подчертаем оптимално съветската балетна школа.
В Англия изнесохме с триумф 120 спектакъла за близо 3 месеца. Натоварването беше огромно, само че събрахме и огромен опит. След всичко това, мога със самочувствие да настоявам, че в този момент в балетната натрупа танцуват доста положителни актьори. Варненската опера има хубава и мощна балетна натрупа, с която аз на драго сърце работя. Нашата обща задача в този момент е както да поддържаме и да се стараем да задържим това високо качество, по този начин и непрестанно да се усъвършенстваме. Вярвам, че премиерата на „ Спящата хубавица “ ще бъде сполучлива и се надявам в бъдеще да вършим още по-мащабни постановки.

Какво още би желал да кажеш на екипа на „ Спящата хубавица “?
Най-важното, в което би трябвало да е уверен всеки балетен актьор е, че балетът е верният път за него. Човек би трябвало да се занимава с това, което му харесва и което обича, а освен да заработва някакви пари. Избереш ли за себе си верния път, ще бъдеш благополучен през целия си живот, а какво по-важно от това.

ИВАН КАРНАУХОВ приключва Хореографския лицей в родния си град Красноярск и Балетната академия „ Ваганова “. От 2001 година работи в Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск, където е един от водещите солисти в съществени заглавия от репертоара, премиерни постановки, концертни стратегии. Танцува също в Камерния балет на Москва (2002), Имперския съветски балет (2003). Балетното му творчество е познато във Франция, Германия, Белгия, Литва, Мексико, Англия, Тайван и други

„ СПЯЩАТА КРАСАВИЦА “ е балет по музика на Пьотр Илич Чайковски, либрето на Иван Всеволожски и хореография на Мариус Петипа. Либретистът употребява за основа едноименната приказка на Шарл Перо, като включва герои и от други приказки на писателя. Съвместната работа на композитора и хореографа над заглавието трансформира „ Спящата хубавица “ в шедьовър. Хореографията на Петипа, който се счита за съавтор на балета, се прави оценка като енциклопедичен пример на класическия танц. Чайковски също споделя, че това е най-хубавото му произведение. От премиерата през 1890 година на сцената на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург до през днешния ден балетът „ Спящата хубавица “ победи по целия свят. В България балетът се играе за пръв път през 1938 година в Софийската опера, а постановката на „ Спящата хубавица “ през 2019 година, в 2 дейности и 5 картини, е първа в историята на Варненската опера.
 


 

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР