Спрей за уста, базиран на канабиса, ще бъде тестван като

...
Спрей за уста, базиран на канабиса, ще бъде тестван като
Коментари Харесай

За първи път тестват медицински канабис като терапия при рак на мозъка

Спрей за уста, основан на канабиса, ще бъде тестван като евентуално лекуване на нападателна форма на израстък на мозъка, наречена глиобластом. Това е първото по рода си огромно тестване при хора, включващо медицински канабис като терапия за рак. Известен като Sativex, спреят към този момент е утвърден за приложимост като лекуване на мускулни конвулсии при пациенти с множествена склероза, а предклиничните проучвания демонстрират, че се понася добре от пациенти с глиобластом.

Много е писано за вероятните противоракови свойства на някои канабиноиди, като няколко изследвания върху култивирани кафези и животни демонстрират, че някои от съединенията, открити в марихуаната, могат да предотвратят развиването на тумори. Въпреки това е невероятно да се каже дали медицинският канабис в действителност може да помогне в битката против рака, без да разполагаме с данни от тествания върху хора.

Новото изследване, ръководено от проф. Сюзън Шорт от Университета в Лийдс, ще включва 232 пациенти с глиобластом от 15 лечебни заведения във Англия, две трети от които ще получават Sativex в допълнение към химиотерапевтичното лекарство, наречено темозоломид, а на останалата трета ще бъде дадена плацебо вместо лекарството на основата на канабис.

Глиобластомът е най-често срещаната форма на мозъчен израстък, както и най-агресивната. Обикновено такива тумори порастват доста бързо и се популяризират в доста елементи на мозъка. Те постоянно се появяват още веднъж даже след лекуване. Средно пациентите живеят по-малко от 18 месеца след първичната диагноза.

„ Доказано е, че мозъчните тумори на глиобластом имат рецептори за канабиноиди на клетъчните си повърхности, а лабораторните изследвания върху кафези на глиобластом демонстрират, че тези медикаменти могат да забавят растежа на тумора и да работят изключително добре, когато се употребяват с темозоломид “, споделя проф. Шорт.

Проучване от 2011 година да вземем за пример открива, че канабиноидите тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD) инхибират фрапантно растежа на глиоми в бюда на Петри и при живи мишки, когато се ползват в композиция с темозоломид. Нещо повече - когато тези два канабиноида се прибавят към уравнението, туморните кафези, които не могат да бъдат лекувани единствено с химиотерапевтичното лекарство, са победени.

Като се има поради, че Sativex съдържа както THC, по този начин и CBD в равни концентрации, в този момент откривателите имат намерение да тестват продукта върху хора. По-рано тази година Шорт и нейните сътрудници разгласиха резултатите от първата фаза на тестванията. В нея се включиха 27 пациенти, а задачата ѝ бе да ревизира сигурността на тази композиция от лекуване при хора с глиобластом. Въпреки че това малко изследване не е предопределено за оценка на ефикасността на тези медикаменти, създателите означават, че 83% от участниците, които са получавали Sativex, са били към момента живи след една година спрямо 44% от тези, на които е обещано плацебо.

Естествено, не могат да се създадат безапелационни изводи от толкоз малко изследване. Ето за какво е належащо провеждането на втората фаза от тестванията. Ако бъдат събрани задоволително средства, набирането на участници ще стартира при започване на 2022 година В момента организацията The Brain Charity Tumor, която финансира изследването, набира дарения – с цел да се подсигурява триумфа на плана, са нужни 450 000 английски лири.

След като тестването стартира, участниците ще бъдат подканени да впръскват независимо Sativex до 12 пъти дневно, като изследването ще продължи общо три години.

„ Лечението на глиобластомите към момента е извънредно предизвикателно - споделя Шорт - Наскоро показахме, че характерна композиция от канабиноиди, дадена посредством перорален спрей, може безвредно да се добави към химиотерапията с темозоломид. Ето за какво ние в действителност сме разчувствани от обстоятелството, че можем да надградим тези открития в едно огромно рандомизирано изследване, с цел да проверим дали това лекарство може да помогне на пациентите с глиобластом да живеят по-дълго. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР