Способностите на човешкото тяло не престават да учудват лекарите и

...
Способностите на човешкото тяло не престават да учудват лекарите и
Коментари Харесай

Хора с две сърца или нова човешка раса

Способностите на човешкото тяло не престават да учудват лекарите и учените. Един от загадъчните явления са хората … с две сърца. А някои от притежателите на аварийно сърце даже не са знаели за своята уникалност.

През 1905 година 35-годишният американски дърводелец разгласил във вестник публикация, че е подготвен да завещае тялото си с две сърца на всеки, който ще заплати доста пари. Той бил проучен от няколко специалисти и заключенията им били единомислещи – Дърър в действителност имал две сърца и бил безусловно здрав. Група лекари му предложили 10 000 $ за интервенция, която да извлече едно от сърцата му. Но неповторимият човек благоразумно отказал, страхувайки се от последствията от хирургическата намеса.

През 1844 година в Германия се ражда Джордж Айперт – прочут мъж с три крайници. Той е работил в цирка на огромния американски илюзионист Финиъс Тейлър Барнъм, който разполагал с доста необикновени хора. Едва през 1906 година, когато Джордж Айперт умира, аутопсията посочила, че в гърдите му има две сърца – нито той, нито неговото обграждане са знаели за това.

През 1911 година в Екатеринбург бил оповестен указател по хирургия, в който се съобщавало за селския фелдшер Владимир Огнивцев, който имал две сърца.

Медицински запис

С създаването на здравно съоръжение свидетелствата за хора с две сърца са подкрепени от авторитетни прегледи, при които са  използвани най-хубавите уреди и принадлежности.

През 1967 година в югославския град Жарков, намиращ се покрай Белград, по време на постоянен медицински обзор в учебно заведение, у момчето Рамео Османи се разкрило второ сърце отдясно. Рентгеновото проучване посочило, че и двете сърца са по-малки от естествените за тази възраст, само че тяхната взаимна работа осигурявала устойчиво положително кръвообращение. Момчето изглеждало по-здраво и по-силно от своите връстници.

Сега Рамо Османи към този момент е възрастен. Той към момента е постоянно следен и проучен от лекарите. Но, също така събитие, тялото на Рамо се различавало от останалите и с друго. Той бил по-издръжлив от елементарните хора, само че когато се уморял се нуждаел от по-голяма отмора.

През 2004 година второ сърце било намерено в едногодишно момче от Грузия, а няколко години по-късно – в 50-годишен мъж от Украйна. У грузинското бебе имало още един кръвоносен орган в гърдите, а при мъжът – в коремната празнина.

През януари 2004 година доста съветски вестници публикули новината за 47-годишния Зяудин Яндиев, гражданин на село Инари-ки в Ингушетия, на който разкрили две сърца. Той рядко говорел с лекарите, макар че в миналото е служил в армията и, несъмнено, минал нужните прегледи за физическа устойчивост. Но никой от лекарите не обърнал внимание на изненадващата особеност в тялото на Яндиев. Всички всекидневно слагали стетоскопа от лявата страна на гръдния панер и определяли параметрите на кръвообращението. Едва в края на 1999 година, когато настанили Зяудин в болница поради отравяне на кръвта, лекарят забелязал, че по време на правенето на електрокардиограма един от електродите внезапно се измествал надясно, и по този начин било открито, че пациентът има две сърца! След лекуването Зяудин Яндиев минал повсеместен обзор и не се разкрила друга патология. В здравното му досие се появил запис, че има две сърца – отдясно и отляво. През 2004 година Зяудин Яндиев е бил приет в болница със сърдечен удар на двете сърца. Той бързо се възстановил, само че лекарите, с цел да разясняват събитието в пресата, отбелязали: едновременният инфаркт потвърждавал, че двете сърца в организма се държат като едно.

През 2010 година възрастен човек влезнал в отделението за незабавна помощ във Верона. Неговото име и фамилия, заради здравна загадка, не достигнали до медиите. Пациентът бил открит на улицата, той имал загуба на схващане, дефицит на въздух и ниско кръвно налягане. Лекарите предположили, че има сърдечен удар и провели лекарствена терапия.

По време на прегледа се открило, че индивидът има две сърца. Избраното лекарство, заради здравната неточност, имало противопоставен резултат – и двете сърца спрели. Но лекарите благодарение на дефибрилатор съумели да ги накарат още веднъж да бият, след известно време мъжът се възстановил и напуснал клиниката.

Оказало се, че той не е роден с две сърца – вторият орган бил донор, трансплантиран преди няколко години. Трансплантираното сърце се приспособило добре. Но въведеното погрешно лекарство провокирало прекъсването на родния орган последвано от прекъсване и на сърцето-донор.

 

Уникални интервенции

Операциите, когато лекарите оставят сърцето на пациента на място и трансплантират друго в дясната страна на гърдите, се случват рядко. Една от тях се провела в Лондон през 1996 година Известният сърдечен хирург Мадди Якуб присадил непознато сърце на двегодишната Хане Кларк. Сърцето на момичето било два пъти по-малко от нормалното и не могло да издържи натоварването. Мадди Якуб го оставил на място и трансплантирал донорния орган в дясната страна.

Хана Кларк живее с две сърца в продължение на 10 години. Но през 2006 година почнала реакция на отменяне на донорния орган (именно заради опцията за такава обстановка хирургът не премахнал „ родното “ сърце).

Мадди Якуб към този момент е пенсионер и не е направил интервенцията, а единствено е съветвал лекарите. Резултатите от интервенцията ги удивили. Тя била изненадващо лесна, вместо плануваните няколко месеца, Хана останала в клиниката единствено пет дни. Оказало се, че през десетте години от работата на донорския орган сърцето на момичето почивало и се възстановявало, само че най-важното е, че до момента в който работело дружно с „ двойника “, последователно родното сърце постигнало всички положителни индикатори и точно по тази причина тялото почнало да отхвърля донорското сърце.

През март 2009 година сходна интервенция се провела в бразилския град Сао Пауло. Хирургът Алфредо Фиорели направил трансплантация на донорско сърце, оставяйки сърцето на 53-годишния пациент на място и свързвайки двата центъра за кръвообращение с кръвоносни съдове. Сега някогашният пациент се усеща обикновено, лекарите му означават, че  „ родното “ сърце работи доста по-добре, в сравнение с преди.

Раждането на нова раса?

Хората с два кръвоносни органа за дълго време са изучавани от антрополога в университета „ Рътгърс “ (САЩ) Сузане Качел. Тя твърди, че системата от едно сърце и два бели дроба произлиза преди към 300 милиона години, когато животните стартират да мигрират от водата към сушата. Първоначално в утробата на човешкия ембрион имало две двукамерни сърца, след което те се сливат в едно сърце с четири камери. Присъствието на две сърца в човешкота тяло, съгласно Сузана Качел, е демонстрация на генна памет, когато процесът на обединение на два сдвоени рудимента е раздран по някаква причина и във всеки от тях се развива без значение сърце. И в случай че работата на двата органа на кръвообращението е добре координирана, човек живее естествен здравословен живот.

В същото време, учените обръщат внимание на обстоятелството, че броят на хората с две сърца последователно се усилва. Може би природата стартира да основава нова човешка раса?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР