Според управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, ако се наложи,

...
Според управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, ако се наложи,
Коментари Харесай

МВФ очаква по-дълбока рецесия от глобалната финансова криза

Според ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева, в случай че се наложи, фондът е подготвен да отпусне целия си кредитен запас от 1 трлн. $

Около 80 страни към този момент са поискали помощ от МВФ. Пандемията от ковид ще провокира тази година световна криза, която може да е по-дълбока от тази вследствие на последната финансова рецесия от 2008-2009 година Догодина обаче международната стопанска система се чака да се възвърне. Това е последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), показана в понеделник вечерта от ръководещия шеф Кристалина Георгиева.

Тя утвърди изключителните фискални дейности на доста държавни управления в помощ на опазването на здравето и отбраната на чиновниците и фирмите. Подкрепи и централните банки, които още повече разхлабиха паричната политика. " Но ще е нужно още повече, изключително на фискалния фронт ", добави Георгиева, представена от Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди да направи изказването, Кристалина Георгиева е провела конферентен диалог с финансови министри и централни банкери от Г-20. Според нея те също се съгласили, че би трябвало да се подхващат солидарни ограничения в международен проект.

Очакванията на МВФ към този момент са отрицателни и предвиждаме " криза, която ще е най-малкото толкоз тежка, колкото световната финансова рецесия, или още по-зле ", споделя ръководещият шеф на фонда.

Надолу, надолу

През 2009 година, по време на последната международната криза, световният Брутният вътрешен продукт се сви с 0.1% в действително изражение. Това беше най-големият спад от Голямата меланхолия в Съединени американски щати от 30-те години на предишния век. В общия случай МВФ дефинира за световна криза, когато растежът на международната стопанска система е под 2.5%.

По-рано през март Кристалина Георгиева предизвести, че международният напредък ще е под миналогодишната прогноза от 2.9%, само че се въздържа да приказва за криза. Броени дни по-късно се оказа, че главната опасност не са комерсиалните войни, които бяха водещият проблем до Нова година. Прогнозата на МВФ е, че през 2021 година ще има възобновяване, само че Георгиева прикани държавните управления да подчертават в този момент върху преодоляването на болестта и подсилването на здравните системи.

" Икономическият удар е и ще бъде мъчителен, само че колкото по-бързо спрем вируса, толкоз по-бързо и мощно ще е възобновяване, " споделя Георгиева. Тя уточни, че фондът е подготвен да отпусне големи средства на потърсилите помощ към 80 страни. Ако би трябвало, ще отпуснем целия кредитен потенциал от 1 трлн. $, добави Георгиева, само че се разискват и други принадлежности.

МВФ е следващата финансова институция, която чака стесняване на стопанската система. През предходната седмица стана ясно, че Европейска комисия планува криза в Европейския съюз, а американските капиталови банки предвиждат срив на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с сред 14 и 31% през второто тримесечие и възобновяване до края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР