Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Marine Science, учените

...
Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Marine Science, учените
Коментари Харесай

Откриха най-дълбоката дупка в океана: вътре има тайни тунели

Според изследване, оповестено в списанието Frontiers in Marine Science, учените са съумели да открият нов рекордьор сред сините дупки на Земята. Оказа се, че това е синята дупка Taam Dja, която се намира в залива Четумал покрай Мексико. Тази синя дупка в този момент е най-дълбоката по рода си, само че учените считат, че може да е още по-дълбока. Авторите на проучването допускат, че вътре в подводната конструкция са скрити подводни пещери и тунели.

Сините дупки са дълбоки подводни отвесни пещери, които са понори, цялостни с вода. Сините дупки се намират в крайбрежните региони и са направени от разтворими скали като варовик, мрамор или гипс. Тези понори се образуват, когато водата от повърхността на океана се просмуква през скалата, разтваря я и уголемява разлома, причинявайки рухването на скалата, пише Live Science. Сините дупки получават името си заради мощния контрастност сред светлата вода на повърхността на океаните и моретата и тъмносинята вода в дупките.
 синя дупка Учените съумяха да открият нов рекордьор измежду сините дупки на Земята. Оказа се, че това е синята дупка Taam Dja, която се намира в залива Четумал покрай Мексико. Снимка: Live Science
Синята дупка Taam Dja в началото беше открита през 2021 година и дълбочината й беше измерена благодарение на ехолот. Това устройство изпраща звукови талази и мери скоростта, с която те се връщат, отразени от плануваното дъно. Но такива измервания в сините дупки не постоянно са точни заради съмненията в плътността на водата и непредсказуемата форма на всяка синя дупка, която може да не е изцяло отвесна. Минали измервания демонстрираха, че дълбочината на тази синя дупка е 274 метра. Но нови измервания демонстрираха, че дълбочината й е 420 метра, което прави синята дупка Taam Dja в този момент най-дълбоката сходна подводна конструкция на Земята. Но създателите на проучването споделят, че в действителност не са достигнали дъното на синята дупка, което значи, че тя може да бъде още по-дълбока.
 синя дупка Местоположение на синята дупка Taam Dja в залива Chetumal и фотоси на това по какъв начин наподобява отвътре Снимка: Live Science
Учените направиха измерванията благодарение на специфична сонда, обвързвана с измервателен апарат на борда на изследователския транспортен съд посредством кабели за предаване на информация. Но не беше допустимо да се стигне до дъното, защото сондата можеше да бъде отнесена от подводни течения и още повече, че има ограничаване за дълбочината на гмуркане.

Досега синята дупка Taam Dja е най-дълбоката в света. Предишният връх принадлежеше на синята дупка Sansha Yongle, която е дълбока 301 метра и е в Южнокитайско море.

Докато измерваше синята дупка покрай Мексико, сондата откри разнообразни пластове вода вътре в подводния кратер, в това число на дълбочини под 400 метра, където температурата и солеността на водата приличаха на изискванията в Карибско море и околните крайбрежни региони, споделиха учени. Така учените допускат, че вътре в синята дупка има мрежа от тунели и пещери, през които фунията е обвързвана с Атлантическия океан.
Сега учените възнамеряват нова експедиция, с цел да открият същинската дълбочина на синята пещера, както и да открият хипотетичните тунели. Авторите на проучването считат, че на дъното на синята дупка може да живеят незнайни морски жители, които могат да бъдат открити и изследвани. Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР