Според проучване на германската здравна застрахователна компания ДАК около 29%

...
Според проучване на германската здравна застрахователна компания ДАК около 29%
Коментари Харесай

Около 29% от германците са изпитвали здравословни проблеми след смяната на часовото време

Според изследване на немската здравна застрахователна компания ДАК към 29% от германците са изпитвали най-малко един път здравословни проблеми след промяната на часовника. Сред дамите този % доближава даже 35 на 100.

Почти една трета от хората в Германия са на мнение, че промяната на часовото време от зимно към лятно оказва негативно влияние върху здравето им, демонстрира още изследването. Освен това 74% от всички интервюирани считат промяната на времето за ненужна и биха я отменили. За разлика от тях 23 на 100 са на мнение, че постоянната промяна на стрелките е потребна.

За всеки трети обаче промяната на времето от зимно към лятно води до действителни физически признаци, наподобяващи по този начин наречената джет лаг - това е умората, която се появява при пътешестване в други часови зони.

Едно от проучванията на промяната на времето е извършено в Института по здравна логика на психиката към Лудвиг-Максимилианския университет (LMU) в Мюнхен. Изследователите са открили, че хората в действителност имат вътрешен часовник. 

Ние не се ориентираме по часовника, а по дневната светлина и надлежно контролираме ритъма си на сън и бодърстване. Когато преминем към зимното часово време, вечер се стъмва по-рано и се уморяваме по-рано. Сутрин обаче е по-светло, тъй че ставането не е толкоз мъчно, написа БНР. Преминаването към лятно часово време се отразява по-лошо.

Колко бързо организмът се приспособява към новите светлинни условия е друго при обособените хора. Докато на доста хора са им нужни единствено един или два дни, при някои това лишава до една или две седмици. 

Децата, възрастните хора и хората с нарушавания на съня са изключително наранени от промяната на времето.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР