Според проучване 86 процента от германците възприемат Русия за заплаха

...
Според проучване 86 процента от германците възприемат Русия за заплаха
Коментари Харесай

Германците се подиграват на Бербок и критикуват Шолц заради Русия - кой и защо измисля тези фалшиви новини?


Според изследване 86 % от германците възприемат Русия за опасност за световната сигурност. Но съветските медии рисуват напълно друга картина за настроенията във Федералната република.

Германците се подиграват на външната министърка Аналена Бербок. Федералният канцлер е непрекъснат обект на рецензии поради изявленията си за Русия и е призоваван от народа да " възпре "  украинския президент.

Миналата година съветските държавни медии неведнъж разпространяваха публикации с такова наличие. Съответните заглавия могат да се прочетат в съветската държавна организация РИА Новости. Те са препечатани и от другите медии в страната.
Редакцията предлага
Анонимни сметки и съмнителни мнения

Но по какъв начин въобще се измислят сходни заглавия? За да се отговори на този въпрос трябва да се хвърли по-внимателен взор към някои от изявленията. През август 2022 година да вземем за пример РИА Новости популяризира текст със заглавието: " Стига! Германците реагират остро на апела на Зеленски към руснаците ". Целта е да остане усещането, че в Германия преобладават антиукраински настроения.

При по-внимателно вглеждане се схваща, че не " германците " реагират " остро " на апела на украинския президент, а някои читатели - както настояват те - на списание " Шпигел ". Под никнеймове като " zw9s ", " nzjdMFpV ", " rrnsne2Nr " und " GvbR72 " се разгласяват мнения, които по-късно стават част от публикациите на РИА Новости.

Никнеймовете от случайни буквени комбинации несъмнено пораждат подозрение дали зад тях стоят същински потребители. В известия със заглавието " Германците нападнаха Шолц поради абсурдни изказвания по отношение на Русия "  източниците са дефинирани като  " един потребител ", " различен коментатор ", " още един четец " и " четвърти потребител ".

Тролене в интерес на Кремъл

Подобни мнения под публикациите на водещи европейски медии бе трябвало да доведат до такава степен, че " " да проникне в публичния дискурс, споделят специалисти от университета в Кардиф. В изследване от 2021 година, което преглежда мненията към публикациите на 32 огромни европейски медии, в това число " Шпигел " се споделя: " Акаунти използват коментарната функционалност на уеб страниците на медиите, с цел да разгласяват провокативни, проруски и антизападни изявления под формата на реакция на публикациите, свързани с Русия ".

Това проличава изключително при, от чието име се разгласяват мненията. " Един от сметките, които ни заинтригува, бе трансформирал от основаването си 69 пъти мястото, от което написа, и 549 пъти името си ", показват специалистите.

Коментари от " германците "

Анализът на читателските мнения под публикациите на задгранични медии се появи като медиен род в Русия през 2000-те години около портала inosmi. Тогава, платени от Кремъл, още не се срещаха толкоз постоянно по уеб страниците на задграничните медии, изяснява пред портала " Медуза " съветският публицист и преводач Алексей Ковальов.

Независимият съветски информативен портал " Медуза " от април 2021 г. е в листата на " задграничните сътрудници " и работи в заточение от Рига. А порталите inosmi и РИА Новости бяха интегрирани през 2013 година в медийния холдинг RT. Най-късно от този миг нататък не би могло да става и дума за достоверни разбори на мненията в РИА Новости.

По отношение на " германците " в РИА Новости постоянно се появяват мнения, които подлагат на критика прекомерно " острите " думи по отношение на Москва. Или пък са " възмутени " от изявленията на немските политици по отношение на Русия.

Фалшиво отвращение

Заглавие като " Абсурд. Германците са възмутени от изявленията на външната министърка Бербок за Русия " или " Германците остро подлагат на критика председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен за нейните думи за " наказване срещу Русия " ", най-вероятно са базирани на мнения на тролове.

Тези изказвания постоянно опонират на това, което германците в действителност мислят за Русия, за войната, за Украйна и за глобите против Москва. Това бе доказано от представителното допитване Deutschlandtrend, осъществено в Германия в края на 2022-а. То сподели, че 86 % от германците възприемат като опасност за световната сигурност.

Само 10 на 100 дефинират Руската федерация като страна, с която Германия би могла да построява партньорство, основано на доверие. Докато в тази ситуация с Украйна този индикатор е 47 %. 37 на 100 от германците считат, че глобите по отношение на Русия не са задоволително строги, 31 на 100 ги намират за съответни и единствено 23 % ги правят оценка като прекомерно строги.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР