- Според прогнози глобалното затопляне може да доведе до масово

...
- Според прогнози глобалното затопляне може да доведе до масово
Коментари Харесай

Илиян Гечев, д.в.м.: Нелегални химикали и фуражни добавки уб...

- Според прогнози световното стопляне може да докара до всеобщо измиране на пчелите по света. Вие споделяте ли това мнение?

- При всички случаи световното стопляне има отношение към пчелите дотолкоз, че в действителност повлиява на флората на медоносните растения и тяхното развиване. Когато е топло през есента, майките до късно не престават да снасят яйца и има по-голямо количество пило. Това е обвързвано с повече генерации акари, които се развиват в запечатаното пило. А дали ще се увеличи температурата в световен мащаб с един градус, това е сериозен въпрос, по който доста учени работят.

Пчели, отгледани във восъчни пити, нечисти с пестициди, живеят по-малко

- Д-р Гечев, за виновници за високата смъртност на пчелите се сочат пестициди, акари, болести, неприятни аграрни практики, устойчивост към медикаменти и други Каква е повода през вашия взор на академик в тази област?

- Причините за високата смъртност на пчелите са сложни. Като ветеринарен доктор дръзвам да кажа, че болесттите вароатоза и нозематоза са необятно публикувани в нашата страна. Част от пчеларите даже не познават нозематозата, която е азиатската форма на болестта, публикувано от 20 години в България и Европейски Съюз, а оттова и в целия свят. Неин преносител е тип акар, който се явява вектор и на други вируси, които са патогенни за пчелите. Така че, когато се приказва за вароатоза и нозематоза, би трябвало да се имат поради и вирусните причинители, които се предават посредством акара.

Друга основна причина са токсикозите

Безспорно пестицидите оказват отрицателно въздействие както върху имунната система на пчелите, по този начин и върху продължителността на живот, дейните им качества и така нататък Но даже и да бъдат натровени пчелите, би трябвало да се реагира вярно с метод на развъждане и да им се помогне, когато е належащо, с подобаващи артикули. Прави усещане, че през последните три години при разбори е открито, че има остатъчни количества от пестициди както във восъка като суровина, по този начин и във восъчните основи, които се оферират на нашия пазар. Във восъка като суровина пестицидите са 10 пъти повече спрямо тези, които се откриват във восъчните основи. Това не би трябвало да ни радва, защото е потвърдено, че пчели, отгледани във восъчни пити, нечисти с пестициди, имат скъсена дълготрайност на живот, по-малко устойчиви са на болести. На процедура, пчели без защитни сили, а патогените са на всички места, това се явява сериозен проблем.

На последващо място е устойчивостта на акара към предлаганите на пазара позволени артикули. В България подобен отчет няма, само че пчеларите сами могат да си създадат тест за устойчивост по отношение на дейни вещества, които са във ветеринарномедицински артикули. Проблемът е, че на пазара и в интернет се оферират и доста неразрешени артикули от Сърбия, Турция, в това число и от Китай.

Това едно, че е нелегално, само че и въздейства отрицателно върху пчелите,

защото се ползват артикули, за които не се знае какви дейни субстанции и какви качества имат, няма досиета за тях и не са под надзор на Българска организация по сигурност на храните. И това всеобщо се прави, и то освен за ветеринарномедицински артикули, само че и за другите фуражни добавки.

Борбата против заболяването нозематоза церане при пчелини, за които е потвърдено, че има, се води с подобаващи допълващи фуражи и с верни практики. От три години в България се създават такива артикули на билкова основа. За тях научно е потвърдено, че влияят на болестта, стига вярно да се употребяват и като количество, и като интервал на отнасяне по схеми, а смъртността на пчелите варира от 0 до 5 %. На процедура, в случай че пчеларите водят вярна битка с вароатозата и нозематозата, смъртността ще е незначителна.

Проблемът е, че на пазара и в интернет се оферират и доста неразрешени артикули от Сърбия, Турция и Китай

- Миналата година бе най-тежка за стопаните, тук-там е регистрирана над 50% смъртност на пчелните фамилии. Имате ли пояснение за аргументите?

- Действително доста пчелни фамилии не съумяват да се снабдят с задоволително медови ресурси заради неподходящи климатични условия през последните години. Имам поради засушаване, високи температури и висока мокрота. Количеството и качеството на питателните ресурси е причина за положително презимуване. Но в случай че фамилиите са готови от човек, който съблюдава положителните пчеларски практики, не би трябвало да се допусне огромна загуба.

Имам усещания върху пчелини, че където вярно се води битката с вароатозата, вършат се проби дали акарите са резистентни към препарати и се дават верните добавки, пчелините са добре. В същото време при прилежащ пчелин, на 700 метра, който употребява същата паша и е при същите климатични условия, при него смъртността стига и до 80-100 %.

Това ми приказва, че пчеларите не са си свършили работата

Не отхвърлям и пагубното влияние на пестицидите, само че пчеларите би трябвало да знаят по какъв начин да работят при спешни обстановки. И когато се влагат неразрешени за лекуване артикули, за които загатнах, това си е чисто натравяне. Пчелата излетява и повече не се връща. Така последователно отслабва цялото семейство. Така че някои от пчеларите сами са отговорни за това, че в устрема си да купят по-евтин, само че забранен артикул, предизвикват тази висока смъртност. В последна сметка по-евтиното излиза по-скъпо.

Важно е и вярното хранене на пчелите, което е част от положителната пчеларска процедура. Разбирам, че медът носи приходи, само че не може да се оставят единствено на захарен сироп и да се чака положително презимуване, изключително както зимите станаха по-продължителни.

Някои от пчеларите сами са отговорни за това, че в устрема си да купят по-евтин, само че забранен артикул предизвикват тази висока смъртност

- Не единствено в България, само че и в международен мащаб все по-често се приказва за феномена „ Синдром на празния кошер “. Какво значи това?

- Така нареченият „ Синдром на празния кошер “ е клинична изява, че фамилията е напуснало кошера. Тук аргументите също са сложни. При една висока степен на опаразитеност фамилията напуща кошера, единствено и единствено да се избави от акарите и това е инстинкт за самозапазване. Това се случва при съществуване на вароатоза и когато пчелите излетят, те се носят на рой. Това е извънредно рисково, тъй като рояците могат да са преносители и на американски гнилец.

Силните фамилии, нападнати от американски гнилец, също напущат кошера,

за да се защитят от бактериалната зараза.

Другата причина, при която фамилиите напущат кошера, е при съществуване на нозематоза, това е другият феномен. Пчелите понижават доста, само че и количеството на пилото е нищожно, т.е. питите са цялостни с мед, а пчелите ги няма. Докато при паразитния синдром е тъкмо противоположното - има доста пило, а няма възрастни пчели, които да се грижат за пилото. Важно е да се означи, че няма новорегистрирано заразно заболяване по пчелите. Това е добре за нас, тъй като знаем кои са патогените и по какъв начин да водим битката. Друг е въпросът дали пчеларите се вслушват в експертите и както споделих, при тези, които се вслушват, смъртността е до 5 %.

Визитка

Д-р Илиян Гечев е приключил Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в гр. Стара Загора. Бил е теоретичен помощник в Централен научноизследователски ветеринарномедицински институт - София. Има предпазена дисертация в областта на пчелната патология и специализация по пчеларство в Израел. Заемал е длъжността основен специалист в Център за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ с сектор пчеларство и ветеринарномедицински артикули. 11 години е бил шеф на Институт за надзор на ветеринарномедицински артикули. Носител на доста награди за принос в развиването на пчеларството. Защитил е патент за откритие на ветеринарномедицински артикул „ Аскомат “. Участник в експертната научна работна група в бранш „ Пчеларство “ към МЗХГ. Наред с всичко това е пчелар, който се гордее, че вади по 30 кг мед от кошер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР