Според последните проучвания, захарта е много по-вредна, отколкото се предполагаше

...
Според последните проучвания, захарта е много по-вредна, отколкото се предполагаше
Коментари Харесай

Здравословните алтернативи на захарта

Според последните изследвания, захарта е доста по-вредна, в сравнение с се предполагаше до момента. Учените настояват, че захарта е толкоз рискова за здравето, колкото са алкохолът и цигарите, а приемът ѝ в огромни количества може да работи като отрова за организма.

Известно е, че несъразмерната консумация на храни с високо наличие на захар предизвиква сърдечни болести, затлъстяване, диабет, високо кръвно и даже рак.

Нормата за ежедневния банкет на захар, избрана от диетолозите, е сред 50 и 60 гр дневно за възрастен човек и към 40 гр дневно за деца. Реално, множеството от нас надвишават този целесъобразен банкет неведнъж, имайки поради, че една чаена лъжичка захар е към 10 гр.

Предлагаме ви някои здравословни други възможности на захарта, предложени от диетолозите на FineLine, които няма да ви лишат от удоволствието да подслаждате деня си.

(Photo by Shelby Cohron on Unsplash)

Мед

Медът е най-древният подсладител. Въпреки че в последно време има спор сред експертите дали той е по-здравословен от захарта, натуралният мед би трябвало да е по-малко обработен от захарта и по тази причина се счита за по-полезен. Факт е, че медът е с висока калорийност и наличие на захар. Една чаена лъжичка мед съдържа 23 калории и 6 гр захар. Счита се обаче, че защото медът е по-сладък от захарта, ние бихме употребявали по-малко количество от него. Полезните свойства на меда са безкрайни, защото съдържа антиоксиданти, ензими и пробиотични бактерии (6 типа лактобацили и 4 типа бифидобактерии).

Стевия

Билката от Южна Америка е 300 пъти по-сладка от захарта, употребява се като подсладител от епохи в тази част на света, а в Япония заема 41% от пазара на подсладители. Стевията няма калории, подобаваща е за диабетици, може да се отглежда и в домашни условия, а постоянното й потребление възстановява равнищата на инсулин и кръвната захар, усъвършенства сърдечносъдовата система, потребна е за черния дроб и даже защищава зъбите от кариеси.

Сироп от агаве

Независимо че съдържа с 50% повече калории в сравнение с бялата захар, сиропът от агаве е 1,5 пъти по-сладък от нея и това разрешава неговото потребление в доста по-малки количества. Той е именуван още „ медена вода ". Извлича се от растението агаве, което е сходно на кактус. Сиропът от агаве е с невисок гликемичен показател и се усвоява напълно от организма, което го прави идеалната здравословна опция на бялата захар. Освен това, сиропът от агаве оказва и превантивно деяние против появяването на остеопороза, защото в самото растение агаве се съдържа скъпо вещество, което предотвратява обедняването на организма откъм калциеви соли.

Меласа

Меласата е остатъчен артикул от производството на захар от захарна тръстика. Тя е в пъти по-полезна и богата на минерали от елементарната захар. При първото варене на намачкана захарна тръстика се получават захарните кристали, при второто варене се извлича по-горчива меласа, а най-ценен е полученият при третото варене захарен сироп меласа, богат на калций и желязо.

Източник: 
Снимки: Unsplash

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР