Най-добре е да се спи на една страна, със свити

...
Най-добре е да се спи на една страна, със свити
Коментари Харесай

♥ Избягвайте да спите по корем - това е най-вредната за организма поза

„ Най-добре е да се спи на една страна, със свити колене. Старите индуси препоръчвали дясната страна, с ляво коляно свито малко напред, както спи лъва. “

~ Дик ДЕРИК, „ Как да реализираме Ян-Шън-Шу “ (Изд. „ Хермес “).

(„ Flaming June “, 1895, by Frederic Lord Leighto)

Здравословният сън 

Древната китайска сентенция: „ През деня мисли, през нощта сънувай ”, е годна и през днешния ден. Структурата на съня е самостоятелна за всеки човек. Тя зависи от съответните условия, от наследствена обремененост, специалност, вид нервна система, особености на характера, образование и доста други. 

Много значимо значение има позата на спане, защото ситуацията на тялото при сън и дишането оказват доста влияние върху балансирането на силите в организма. Източните нации са избирали мястото си за спане по този начин, че главата им да е обърната на север, краката на юг, с цел да са в синхрон с естествения поток на силата на планетата. Най-добре е да се спи на една страна, със свити колене. Старите индуси препоръчвали дясната страна, с ляво коляно свито малко напред, както спи лъва, с пръсти на дясната ръка подложени под бузата, като дребния пръст допира ноздрата, палеца - окото, а показалеца - челото. Това е и позата на Великия латентен Буда от Тайланд. Тибетските лечители следили прецизно позата, която болния избира, защото тя им давала информация за здравословното положение на пациента и по тази причина препоръчвали 26 пози за спане при другите типове болести. 

При спане на лявата страна белите дробове, стомаха и черният дроб притискат сърцето. Избягвайте да спите по стомах - това е най-вредната за организма поза, въпреки и желана от някои. При спане по тил тялото е изпънато и мускулите са напрегнати, при което се нарушава естественото дишане и сърдечен темп. Под въздействието на гравитацията езикът застава в гърлото по този начин, че стеснява пътя на въздуха и предизвиква хъркане. Доказано е, че продължителното хъркане води до сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, диабет и доста други заболявания. 

Според античното индийско лечителско изкуство Аюрведа, другите доши (типове хора) трябва да имат разнообразни пози на спане. Необходимо е прецизно да съблюдаваме по този начин наречената „ хигиена на съня ”, която включва следното: 

• Опитайте да си лягате и ставате едновременно всеки ден; 

• Носете постоянно дреха, предопределена единствено за спане (без значение типа и материята). Обличайте се директно преди лягане, а не един-два часа по-рано; 

• Леглото ви би трябвало да е комфортно, топло и чисто. През XVIII в. в Лондон Джон Греъм събирал такса от хората, които желаели да преспят в изобретеното от него легло - голямо по размери, с копринени завивки, прелестни драперии, нежна музика и ароматизирани свещи. Само от това той забогатял доста бързо; 

• Преди лягане измийте тялото и зъбите си (включително върха на езика);

• Винаги лягайте в добре проветрена стая. Свежият въздух способства за по-бързото заспиване и за по-качествен сън; 

• Хранете се минимум 3 часа преди лягане, с цел да може да спите умерено и надълбоко. Храненето късно през нощта води до биохимични промени в организма. Забравете, че в хладилника ви има храна за през нощта; 

• Покривайте се с мека, тънка и лека на тегло покривка и спете на ниска възглавница; 

• По време на спане, посредством кожата от тялото на човек се изпарява до един литър течност, по-голямата част от която попива в чаршафите и завивките. На Изток не гладят спалното долни дрехи, с цел да обезпечат на тялото опция да диша; 

• Непосредствено преди лягане избягвайте прочувствените натоварвания, филми на „ ужасите ”, мощна музика, физически извършения. В съчинението „ Тайните на съня ” Цай Дзи Тун от времето на династията Сун ни поучава: „ Преди сън успокой мозъка и сърцето си ”; 

• Преди да заспите си повторете няколко пъти, че вие сте здрав/а, млад/а, щастлив/а, че в утрешния ден може да се справите с всичко, което се изпречи по пътя ви; 

• Спането с отворена уста е нездравословно, тъй като въздухът и прахът нервират белите дробове, а и виталната сила не може да се запази правилно; 

• Поставете покрай главата си плетена или дървена купа с 4-5 червени ябълки - благоуханието на плодовете ще ви успокои и приспи по-бързо; 

• Никога не заспивайте с покрита глава, тъй като бихте вдишвали назад изхвърления от вас въглероден двуокис. 

Умелата подготовка за сън и „ хигиената ” му, ще ви обезпечат спокоен и здравословен сън. Всеки е усещал по какъв начин потъва в бездънен сън, само че малко от нас знаят, че цикъла на съня се повтарят пет-шест пъти всяка нощ с дълготрайност от час и половина и се състои от пет етапи. Първата фаза - до момента в който мускулният тонус спадне до такава точка, че в случай че някой ни разсъни, имаме възприятието, че политаме в дълбочина. Втората - по-дълъг интервал на тежък сън, който заема половината от нощта. Третата и четвъртата етапи сформират това, което се назовава бездънен сън, който физически ободрява и освежава и от който мъчно се събуждаш, преди да е приключил. При него тялото най-добре възвръща силите си. 

Последната фаза - наричана абсурден сън, е тази, при която човек от една страна е изцяло задремал, а в същото време се реализира изключителна мозъчна интензивност и доста бързи придвижвания на очите. Това е времето, в което сънуваме и посредством сънуване възвръщаме психическата си сила и мозъка. Докато другите етапи на съня спомагат за ободряване на тялото, парадоксалният сън е извънредно значим за запомняне на събитията и облиците от деня. В продължение на една нощ се редуват четири до пет разнообразни сънища с обща дълготрайност час-два - от момента на заспиването до утринния, който помним най-добре. 

Според обичайна китайска медицина за здрав и спокоен сън човек би трябвало да си ляга късно и да става рано напролет и лятото, и да ляга рано и да става късно през есента и зимата. Източните лечители забелязали, че хората, които си лягат преди 10 часа вечерта, са прочувствени и елементарно уязвими, тези които го вършат сред 10 и 11, са съсредоточени и проведени. Лягащите сред 11 и 12 часа, са сантиментални и суеверни. Тези, които лягат след 12 часа са самостоятелни и наблюдателни, а хората, склонни към самота, не лягат по-рано от 1 часа след среднощ. 

Японската сентенция „ Както ти стартира утрото, подобен ще ти бъде и деня ”, акцентира извънредно значимото значение на метода на пробуждане и на ставане след сън. Спазването на някои от посочените по-долу правила, няма да ви отнеме доста време и старания, само че ще има позитивен и дългогодишен резултат върху организма ви: 

• Избягвайте шумните и продължителни аларми. 

• Докато още сте в леглото се протегнете, както вършат животните - изнесете оптимално и поредно дясната ръка, лявата, след това десния крайник с опъната пета и след него левия, най-после и двата дружно. Това е по този начин нареченото „ да се приведем в естетика преди да сме станали “. 

• Кажете на глас: „ Днес е един благополучен за мен ден! ” и го повторете три пъти. Позитивната настройка ще ви съпътства през целия ден. 

• Ако към момента ви се спи, разтъркайте с показалеца на едната си ръка върха на носа си 9-10 пъти и по-късно пламенно с дланите на двете ръце ушите нагоре и надолу, също 9-10 пъти. 

• Не забавяйте ненужно ставането, само че в никакъв случай не ставайте внезапно и внезапно. 

• След привършване на утрешния си тоалет. направете 10 мин. елементарна или по този начин наречената „ чакри ”-гимнастика. Колкото и необикновено да звучи, десетте минути, които ще отделите за себе си заран, ще ви основат позитивно въодушевление за 10 часа през целия ден. 

• Тъй като по време на сън тялото губи течности, след гимнастиката изпийте на гладно чаша топла вода. 

• Много потребна е ежедневната следобедна сънливост - даже 15-20 минути са задоволителни за повишение защитните ни сили и увеличение продължителността на живота. 

Не забравяйте думите на Елеонор Рузвелт. че „ бъдещето принадлежи на тези. които имат вяра в хубостта на своите сънища ”.

От: „ Как да реализираме Ян-Шън-Шу или Изкуството за благополучен, здрав и дълъг живот “, Дик Дерик, изд. „ Хермес “, 2019 г. 
Картина: „ Flaming June “, 1895, by Frederic Lord Leighton (1830-1896); chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР