Според основния закон МС ръководи военните сили. Отново според Конституцията

...
Според основния закон МС ръководи военните сили. Отново според Конституцията
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов коментира предоставянето на военна помощ на Украйна

Според главния закон Министерски съвет управлява военните сили. Отново съгласно Конституцията - военните сили пазят територията и независимостта на България. Ако се дадат оръжия, това може да се окаже проблем, съобщи някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов  Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния ред и сигурността пред Bulgaria On Air. 

" Нищо ненужно за предоставяне няма. Ако дадеш и това, което употребява през днешния ден Българската войска, това значи, че си направил национално изменничество ", безапелационен е той.

" Гласуваш нещо, единствено и единствено да се харесаш на някой външен фактор. Да се подмажеш, с цел да може при идващото разпределяне на картите, т.е. при идващите избори, посолството, което ръководи България, да те избра теб, тъй като си по-верен и по-наведен ", счита Каракачанов.

Решението на депутатите да задължат Министерския съвет да изпрати военна помощ към Украйна може да се окаже в прорез с Конституцията. Това съобщи някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. 

175 от депутатите задължиха служебния кабинет да уточни каква военна техника и военна помощ ще изпрати България към Украйна. Това обаче може да се окаже в неконституционно.  

" Самото решение приказва за военна помощ. Така дефинирано значи освен военна техника, само че и жива мощ. Така че нещата не са безпроблемни от конституционна позиция. Парламентът навлиза в изключителната подготвеност на Министерския съвет ", изясни преподавателят по конституционно право.

Всъщност няма механизъм, който да задължи държавното управление да извърши решението на депутатите. 

" Няма никаква юридическа последица. Механизмът да се търси политическа отговорност от несъблюдение на едно решение на Народно събрание е търсене на политическа отговорност, т.е. избор на съмнение. Парламентът не може да гласоподава избор на съмнение на служебното държавно управление, тъй като то не е излъчено по парламентарен път ", обясни проф. Киров.

" В последна сметка те не схващат какво гласоподават, тъй че и този път се е получило същото ", означи проф. Киров.

Киев към този момент е показал лист с 30 оръжия, от които се нуждае, в това число и системите С-300, които охраняват небето над София и АЕЦ " Козлодуй ". Засега обаче е невероятно те да бъдат пренасочени към Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР