Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов

...
Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов
Коментари Харесай

Ето някои от най-интересните великденски традиции в България

Според националната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата.

И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което дефинира колоритността на българския Великден.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят Великденски козунаци и боядисани яйца, с цел да се засвидетелства любов и респект.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже " герой ", ще бъде най-здрав през годината.

На Великден е първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и радостно. И е израз на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата им, че тя ще ги възнагради обилно за труда им през идващото лято, на вярата в успеха на положителното над злото.

По традиция на Великден всички обличат нови облекла като знак на зараждащия се нов живот напролет и на Възкресението Христово.

Черупките на изядените към този момент великденски яйца в някои региони на страната хората поставят по портата, с цел да пазят къщата от зли сили.

Сред позабравените обичаи са момински традиции, в които момите и ергени търкаляли един към различен червени яйца и всеки ден от светлата седмица играели хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР