Според Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination

...
Според Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination
Коментари Харесай

Рецесията в САЩ може да се окаже “добра новина” за пазарите

Според Майкъл Йошиками, създател и основен изпълнителен шеф на Destination Wealth Management, възможен стопански спад в Съединени американски щати през втората половина на 2023 година може да предотврати забележителен спад на пазарите.

Последните данни на Министерството на труда сочат, че инфлацията на потребителските цени в Съединени американски щати е намаляла до 4.9% на годишна база през април, отбелязвайки най-ниския си годишен ритъм от април 2021 година насам. Пазарите интерпретираха тази информация като позитивен знак, че напъните на Федералния запас да управлява инфлацията стартират да дават резултати.

Макар че главният показател на потребителските цени доста се е охладил, откакто през юни 2022 година надвиши 9%, той остава над целевото ниво на Федералния запас от 2%. През април главният показател на потребителските цени, който изключва волатилните цени на храните и силата, набъбна с 5.5% на годишна база заради устойчивата стопанска система и трайно свития пазар на труда.

Федералният запас поредно акцентира уговорката си да се бори с инфлацията. Протоколът от последното съвещание на FOMC обаче разкри разнообразни отзиви на длъжностните лица във връзка с лихвените проценти. В последна сметка беше взето решение за повишение на целевия лихвен % по федералните фондове с още 25 базисни пункта, с което той доближи диапазона сред 5% и 5.25%.

Въпреки че на съвещанието на FOMC през юни ръководителят Джером Пауъл предложи допустима пауза в повишението на лихвените проценти, някои членове към момента се застъпват за по-нататъшни нараствания, до момента в който други чакат, че забавянето на икономическия напредък ще отстрани нуждата от стягане. От март 2022 година насам централната банка е повишила лихвените проценти общо 10 пъти, което е довело до нарастване с 5 процентни пункта.

Въпреки това понастоящем пазарът чака понижаване на лихвите до края на годината, като инструментът FedWatch на CME Group демонстрира съвсем 35% възможност целевата рента да варира от 4.75% до 5% до края на годината.

До ноември 2024 година пазарът прави оценка 24.5% възможност целевият лихвен % да бъде понижен до диапазона сред 2.75% и 3%.

По време на изявление за предаването “ ” по CNBC Майкъл Йошиками съобщи, че единственият метод да се стигне до намаление на лихвените проценти е при положение на продължителна криза, което съгласно него е малко евентуално без в допълнение стягане на политиката, изключително като се има поради стимулиращият резултат на спадащите цени на петрола върху икономическата интензивност.

Йошиками акцентира, че фирмите евентуално ще възприемат по-консервативен метод към прогнозите за бъдещите си облаги, очаквайки продължителни по-високи разноски по заеми, които биха могли да се отразят върху маржовете на облагата.

Ветеранът пълководец акцентира смисъла на близостта на американската стопанска система до криза, като изрази мнение, че това може да се смята за удобна вест, в случай че настъпи криза.

От друга страна, той предизвести, че в случай че стопанската система продължи да се развива по сегашната си траектория без закъснение, през втората половина на годината на пазара може да зародят проблеми.

Неотдавна представители на Федералния запас, като президентът на Фед в Сейнт Луис, Джеймс Булард и президентът на Фед на Минеаполис, Нийл Кашкари, допускат, че устойчивата базисна инфлация може да докара до по-дълъг интервал на стягане на паричната политика, което евентуално да наложи по-нататъшни покачвания на лихвените проценти през актуалната година.

Йошиками смята намаляването на лихвените проценти като фрапантна мярка, контрастираща с ценовите упования на пазара и допусна, че политиците могат да се опитат да повлияят на пазарните упования посредством речи и обществени изказвания, а не посредством незабавни политически дейности.

Предвид несигурния път на паричната политика и стопанската система на Съединени американски щати Йошиками предизвести вложителите да подхождат скептично към оценките в някои браншове на пазара, изключително в региона на технологиите и изкуствения разсъдък.  

Той посъветва вложителите да преценяват дали цените на акциите подхождат рационално на упованията им за бъдещите доходи през идващите пет години, с цел да избегнат несъразмерен оптимизъм, който може да докара до печални резултати.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР