Според инвестиционната консултантска компания Knight Frank средната офертна цена на

...
Според инвестиционната консултантска компания Knight Frank средната офертна цена на
Коментари Харесай

Под 400 000 евро струва апартамент в Прага, но стар

Според капиталовата консултантска компания Knight Frank междинната офертна цена на нов апартамент в Прага през второто и третото тримесечие не се е трансформирала спрямо миналата половина на годината и възлиза на 9,5 милиона чешки крони (387 990 евро). В същото време в продажба са се появили с 3,5% повече жилища.

Старите жилища в столицата поевтиняват с по-малко от 1%, междинната им цена е към 8,4 млн. крони (€343 060). Предлагането им понижава с 1.5% по отношение на предходното полугодие, оповестява 420on.cz.

„ Офертната цена на новите жилища остава на практика непроменена по отношение на предходния интервал. Входните параметри на новото строителство просто не разрешават на бизнесмените да ги оферират на по-ниски цени. Въпреки това, нови планове за развиване най-сетне още веднъж се появяват на пазара. Едногодишната пауза, породена от нестабилната енергийна обстановка, забележителното нарастване на разноските за строителство и високата инфлация, завърши “, споделя Катержина Полакова, началник на отдела за жилищни парцели в Knight Frank.
 
Според разбора междинната цена на един квадратен метър в нов апартамент в Прага е 150 287 чешки крони (6 140 евро). В края на третото тримесечие се продават 5538 жилището, т.е. с близо 190 повече.

Вдигат наемите в Чехия

Средната цена на новите премиум жилища с най-високо качество е към 15 милиона чешки крони (612 620 евро). Напротив, продажбите на обичайно най-търсените жилища са намалели с 9% по отношение на предходния регистриран интервал. Най-голям спад в цените има при най-луксозните жилища, само че това се дължи главно на лимитираното предложение на пазара.
 istock istock
През последните шест месеца цените на по-старите жилища са достигнали 124 020 чешки крони (5 070 евро) на квадратен метър. Според разбора растежът се дължи на предлагането на нови парцели в първокласни региони. Цените на старите жилища в панелни къщи и жилища преди реорганизация са намалели.

Най-значителен растеж на цените - с 5,4% - е регистриран в Прага, регион 6, където още веднъж се оферират парцели, които клиентите преди този момент са свалили от продажба, с цел да избегнат неизгодни продажби. Според Knight Frank обаче цените на старите жилища в Прага не би трябвало да не престават да падат.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР