Според генералния директор на БНР Светослав Костов оставката не решава

...
Според генералния директор на БНР Светослав Костов оставката не решава
Коментари Харесай

Замлъкването на "Хоризонт"

Според генералния шеф на БНР Светослав Костов оставката не взема решение проблеми. Но публицистите в " Хоризонт " не желаят да работят с него, тъй като не му имат вяра.

© Надежда Чипева Всички овластени се възмущават от случилото се в БНР, само че никой не желае оставката на генералния шеф, а основният прокурор го отбрани. " В сряда (миналата седмица - бел.ред.) генералният шеф ме извика в Борисовата градина - видяхме се малко преди 17 часа, говорихме към 30-ина минути и тогава ми сподели, че има напън за свалянето ми от ефир, тъй като съм подлагала на критика процедурата за избор на Иван Гешев за основен прокурор. Четирима души му се обадили, познавала съм ги, само че не можел да ми ги каже, тъй като не можел да го потвърди. Каза ми още, че го заплашвали, че в случай че не ме махне от ефир, ще съсипят радиото, че децата му ще останат гладни, а той няма да си откри работа ", споделя водещата на утринния блок на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова. Тя му обяснила, че това звучи неуместно и че няма по какъв начин една журналистка да попречи на избора на Гешев. " Но Светослав Костов ту споделяше, че ще подаде оставка, ту че ще ме смъкна. Тогава му споделих да взема решение какво да прави, само че да знае, че в случай че ме смъкна - ще опиша за този диалог. " Двама чиновници на радиото, които по това време са минавали през парка, са станали очевидци на срещата.
Известната журналистка в стратегия " Хоризонт " описа това, откакто беше отстранена от ресора правораздаване, който отдавна отразява, и свалена от ефир. Първоначално като причина бе изтъкната длъжностната й характерност - била " старши редактор ", а не водеща, по-късно назначеният ден по-рано за и.д. шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев изясни, че свалянето й е обвързвано със наказания от Съвета за електронни медии (СЕМ) за радиото поради нарушавания на Великова. После Кръстев съобщи, че е станало неразбирателство в следствие от изчезналия му административен опит, и подаде оставка. Накрая напусна радиото.
След като стана ясно, че Великова няма да води предаването " Преди всички " предишния петък, БНР разгласи, че главната му стратегия " Хоризонт " няма да се излъчва същия ден на територията на цялата страна от 6 до11 ч. - поради " техническа профилактика ". Безпрецедентното замлъкване на държавното радио провокира още по-голям публичен ужас, а специалисти припомниха, че то е част от националната сигурност и може да спре единствено при изключително събитие - от рода на война или тежко естествено злополучие.

Последва митинг пред постройката на БНР в отбрана на свободата на словото, а Великова бе възобновена като водеща в " Хоризонт " и покриваща правосъдния сектор. Самата тя обаче написа в профила си във фейсбук, а и в известието на управлението на БНР беше доказано, че в ресора й ще бъде назначен втори човек, който да обезпечава " плурализъм ". По късно пред публицисти в Русе министър председателят Борисов назова проблема със Силвия Великова " безсрамие ", а на въпрос кой съгласно него стои зад случилото се отговори: " И аз не мога да схвана кой. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега хората в радиото се борят за медията и за себе си, за правото да споделят истината.
Ивайло Савов, пенсиониран преди дни от поста шеф на " Хоризонт " Как се смъква публицист от ефир

Пенсионираният скоропостижно директно преди свалянето на Великова от ефир шеф на стратегия " Хоризонт " Ивайло Савов разяснява пред " Капитал ", че седмица по-рано генералният шеф Светослав Костов му казвал, че Силвия Великова би трябвало да бъде отстранена като водеща на " Преди всички " и да й бъде лишен ресорът. " Като мотив той посочи мощен външен напън, само че не ми сподели от кого ", изясни Савов. Зам. основният редактор на програмата, отговаряща за репортерското звено, Даниела Късовска удостоверява, че е била очевидец по какъв начин на Савов му е оказван пряк напън да в профил Силвия Великова. " Натискът пристигна персонално от генералния шеф Светослав Костов в диалози по телефона със Савов, на които бях очевидец, тъй като сме в една стая ", сподели тя.

По думите й на 11 септември основният редактор на " Хоризонт " Николай Кръстев и шефът Ивайло Савов са й споделили, в случай че не изпълнят настояването Великова да не отразява митингите против избора на Иван Гешев за основен прокурор, " нещо неприятно ще се случи с радиото и ще имат проблеми ". Савов получил заповед от генералния шеф да командирова Силвия Великова в Стара Загора. " Той ми сподели, че няма да я извърши и чака да има последици. Имаше. Веднага го пенсионираха ", разяснява пред " Капитал " Даниела Късовска. Към момента тя е с подадена оставка и следва управителният съвет на радиото да я гласоподава. " Вече не можем да работим с този общоприет шеф, тъй като не му имаме вяра ", беше заключението й.

Силвия Великова изясни, че няма писмени претекстове за отстраняването й от ефир и отнемането на ресора й. Тя сподели, че е била извикана от и.д. шефа на " Хоризонт " Николай Кръстев, който й съобщил кой поема правосъдния сектор и кой ще води предаването й в петък. Великова описа, че импровизирано от предишния вторник управлението води диалози с нея, в които недвусмислено й било показано, че има напън да бъде свалена от ефир поради непрекъснатите си рецензии към Иван Гешев. Било й е препоръчано да образова кореспондентите на радиото в Ст. Загора, само че тя е отказала.

Цялата история е емблематична по същността си и оголва действителните проблеми на медиите в България. Журналистите са подлагани на систематичен напън да не правят работата си по професионалните стандарти, а описът на освободените несъгласни с това става все по-дълъг. От няколко години в България се поставят систематични старания да бъде погубен смисълът на журналистическата специалност и медите всеобщо да бъдат подчинени на мощните на деня. След като станахме очевидци по какъв начин това се случва в публичната Българска национална телевизия, не е неочакван натискът същата орис да последва и БНР. Процесът нормално стартира с отстраняването на известните и с престиж публицисти, останалото е елементарно. Особено след циничното в подтекста на случилото се изказване на новоизбрания шеф на БНР, че ще изиска за идната година бюджет, с който да усили всички заплати в радиото с 25%.

Имената на оказвалите напън върху Светослав Костов да в профил Силвия Великова към момента не са публично посочени и на това евентуално се дължи оставането на Костов на поста макар големия скандал. Премиерът Борисов, който не може " да схване " кой стои зад всичко това, явно няма интерес да чуе истината. Неофициално в обществените мрежи и в някои уеб сайтове се разяснява, че съгласно хора от радиото най-активна в диалозите с Костов е била настоящ народен представител от Движение за права и свободи. А другояче основният прокурор Цацаров нееднократно е отправял нападки към журналистката поради въпросите, които задава. Това е причина Силвия Великова да е обект на оскърбителен акции в медиите, обслужващи ползите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и намерено агитиращи за избора на Иван Гешев за основен прокурор.

Как се дръпва шалтерът на държавното радио

Кризата в БНР беше белязана и от невиждан акт. За пет часа предишния петък спря излъчването на стратегия " Хоризонт ". Официалното пояснение беше поради " техническа профилактика ", само че работещи в радиото описаха, че по график в този ден е трябвало да води Силвия Великова и че нито един публицист не се е съгласил да влезе в студиото на мястото й. За този ден беше плануван и следващ митинг пред Съдебната палата против номинацията на Иван Гешев.

Досега профилактика по едно и също време на всички предаватели на БНР, както показа решението си управлението, в никакъв случай не е правена, и то в дейната част на деня, когато върви главната стратегия на " Хоризонт ". Нещо повече, радиото като институция е част от системата за национално сигурност и прекъсване на всички предаватели на сигнала му е невиждано. В последна сметка основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция по случая, която бе ръководена от Иван Гешев.

Междувременно Комисията за контролиране на известията (КРС) разгласи, че в институцията не е постъпвала информация за идна профилактика. След направената инспекция от регулатора е станало ясно, че в същия ден профилактика е имало единствено на честотите в Белоградчик, Ивайловград и Тръстеник. Председателят на КРС Иван Димитров посочи, че прекъсване на предавателите не е имало, а самото БНР е спряло подаването на сигнала към тях. " Не е имало проблем радиото да популяризира програмата от позиция на предавателите ", изясни Димитров.

От националния излъчвателен комплекс НУРТС (той излъчва сигнала на всички радио- и телевизионни оператори в България - бел.ред.) оповестиха, че настояването за преустановяване на излъчването на стратегия " Хоризонт " на територията на цялата страна от 6 до 11 ч. на 13 септември е пристигнало от БНР. " Като причина е посочена профилактика на студийния комплекс на радиото. В този часови период НУРТС не е имало механически проблеми да излъчва програмата и не е възнамерявало техническа профилактика, която да докара до прекъсване на стратегия " Хоризонт " в народен мащаб ", се споделя в писмените отговори от мултиплекса до " Дневник ".

Съветът за електронни медии в понеделник изслуша обясненията на генералния шеф на БНР Светослав Костов, който за няколко дни неколкократно промени изказванията си за спрения сигнал. Първо сподели, че е имало механически проблем в излъчвателния комплекс на радиото, след това - че има " проблем с оптиката ". Твърденията му бяха окачествени като смешни от някогашни генерални шефове на БНР, някои от които даже го упрекнаха в неистина.

В петък сутринта, когато " Хоризонт " замлъкна, на фейсбук страницата на БНР имаше постове от кореспондентите на радиото, които питаха за какво е заглушено БНР и кой ще понесе отговорност за това. Този въпрос си задават всички, само че явен отговор от институциите и ръководещите към момента няма. Според Даниела Късовска работещите в " Хоризонт " разбрали за прекъсването на програмата в най-слушания часови пояс, когато се излъчват " Преди всички " и " Хоризонт до обед ", по здрач предходния ден. " Техническият координатор към програмата няколко пъти звъня, с цел да разбере дали вярно сме разбрали ", сподели Късовска.

Оплитане в неистини

След 48-часово следствие прокуратурата удостовери, че прекъсването на " Хоризонт " предишния петък не е поради профилактика. От формалното й известие излиза наяве, че не е съществувал механически проблем, който да изисква спиране на сигнала, а отговорността за решението е на техническия шеф на държавното радио - Пламен Костов, който ще бъде разследван за закононарушение по работа.

Тезата, че отговорността за спряното ефирно лъчение е напълно на шефа на дирекция " Техника " Пламен Костов, разви пред Съвет за електронни медии и генералният шеф на БНР Светослав Костов. В отговорите си към членовете на регулатора той неколкократно повтори, че единствено е сложил резолюция " да " на докладната на подчинения си чиновник, в която се желае невижданата профилактика. По време на чуването стана ясно, че сигналът е спрян от централната апаратна на радиото, а не от НУРТС, което дава отговор за ефирното разпространяване на стратегиите на БНР.

Според Закона за ДАНС публичното радио е измежду стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност. Особеният статут на радиото се дължи на опцията посредством ефира хората да получават бързо и елементарно налично информация в изключителни обстановки като бедствия, повреди или рецесии. Пред уеб страницата ПИК Цацаров отбрани генералния шеф на Българска национална телевизия за случилото се: " Най-общо хронологията е следната. Има съобщение от шефа на дирекция " Техника " до генералния шеф на БНР за осъществяване на вътрешностудийна профилактика. Това съобщение в писмен тип е входирано в кабинета на генералния шеф и е получило резолюцията " да " от него. Но в това съобщение написа вътрешностудийна профилактика и няма и дума за това, че ще бъде разпоредено спиране на сигнала на " Хоризонт ".

Доскорошният общоприет шеф на БНР Александър Велев, който Светослав Костов смени на поста през лятото, разяснява, че няма смисъл управлението да се оплита в неистини. " В София има три предавателя, от които може да се слуша, и в случай че единият е в профилактика, другите два действат и може да се слуша програмата. Става дума за елементарна цензура ", счита Велев. Той изясни, че чиновниците в най-важното звено на радиото - " Централната апаратна ", се избират след специфична инспекция, осъществявана от ДАНС: " Ако реша да назнача чиновник в " Централна апаратна ", първо адресирам данните му на ДАНС, те го ревизират и чак тогава бива назначаван. Оттам могат и да ми върнат противоположна информация, че съответният човек не е подобаващ за позицията. " Към този най-съществен бранш има и специфичен, по-сложен пропускателен режим. Преди години е имало и полицейска защита, а в този момент има камери за наблюдаване кой влиза и излиза от централната апаратна. Без разпореждане на генералния шеф в това звено няма по какъв начин да се случи каквото и да било.

Набързо пенсионираният шеф на стратегия " Хоризонт " Ивайло Савов също е безапелационен, че без значение кой какви пояснения дава, решенията се вземат от управителния съвет на БНР и генералния шеф. Тезата, че различен е отговорен, по думите му е смешна. " Протестът стартира поради Силвия Великова, само че в този момент хората в радиото се борят за медията и за себе си, за правото да споделят истината. Работещите в БНР желаят да стане ясно какво и по какъв начин се случи в радиото. Кой се опита да го дестабилизира и да им попречи да си правят работата ", сподели Савов.

Според различен някогашен общоприет шеф на БНР - Валерий Тодоров, техническият шеф на БНР няма пълномощията да изключи стратегия " Хоризонт ". " Той самичък не може да направи нищо даже по длъжностна характерност ", посочи Тодоров. Според него прекъсването на сигнала на " Хоризонт " е съществено закононарушение, с което са погазени най-малко четири закона. " Всички връзки в радиото са десеторно подсигурени, с цел да се подсигурява излъчването на програмата ", разясни Тодоров.

" Ако Съвет за електронни медии, който е избрал този шеф, няма доблестта да му изиска оставката, дано съветът подаде своята оставка, тъй като е оскърбен публичният интерес. Време е да бъде спряно общественото оскърбление на БНР с измислени " профилактики " и измислени " отговорни " и опити за замазване на обстановката ", разяснява още той.

Срещу протичащото се в радиото се оповестиха срещу доста депутати и политици, в това число министър председателят Борисов и президентът Радев, само че Светослав Костов продължава да стои като общоприет шеф на БНР и никой в страната не е изискал оставката му. Това демонстрира, че постът му е предпазен от власт в сянка, която взема решение какво да се случва в страната. И може да дръпне шалтера й, в случай че изиска. Кой е Пламен Костов - индивидът, който за повторно стопира " Хоризонт "

Пламен Костов има над 25 години опит в Българското национално радио. Бил е звукорежисьор, проектирал е студийни комплекси, бил е и член на управителния съвет на медиата от 2007 до 2013 година при ръководството на Валерий Тодоров. От 2000 до 2001 е изпълнителен шеф на БНР. Назначен е за административен шеф по времето на Александър Бръзицов, който ръководи радиото от февруари до май 2001 година Завършил е Техническия университет в София със компетентност " Радиоелектроника ".

За немалка част от работещите в радиото е прочут като индивида, който по време на огромната рецесия в БНР през 2001 година спря сигнала на " Хоризонт " и вместо нейната стратегия в ефир прозвуча тази на " Христо Ботев ". Тогава отново той пое отговорността, както и при настоящето прекъсване на излъчването на главната стратегия на БНР. Дългогодишният публицист и водещ на емблематични излъчвания като " 12+3 " и " Хоризонт за вас " и член на УС на БНР Красимир Луканов напомня във фейсбук профила си: " Годината е 2001. Цялата стратегия " Хоризонт " е на протест против избора на Иван Бориславов за общоприет шеф. Поетът Бориславов призоваваше по " Хоризонт " заран да се четат стихове, а да не занимаваме хората с политика. Една ранна заран знаехме, че ще пернат шалтера на " Хоризонт ". Събрахме се в 5 часа на разсъмване над 50 индивида. " Преди всички " започва, само че в 6.20 сигналът беше спрян и стартира лъчение от студио на стратегия " Христо Ботев ". Цялата стратегия " Хоризонт " беше отстранена задълго, а скоро започнаха и уволненията. Аз бях измежду тях. Административен шеф на БНР тогава беше Пламен Костов. Той провежда локаута, той се беше барикадирал в заместващото студио със своя свита. Години по-късно му се отблагодариха, като го направиха член на управителния съвет на БНР. Пламен Костов е енциклопедия на мръсните секрети на Старата къща. "

Запознати с работата на шеф " Техника " споделят, че той дълго време е бил проводника на публичните поръчки за техника в радиото. Около тези поръчки през годините постоянно се е акумулирало огромно напрежение и са избухвали кавги вътре в медиата с съмнение за пробутване на едни или други стопански ползи
Кариерата на Пламен Костов в БНР стартира първо като звукорежисьор. Колегите му от оня интервал са с положителни усещания за взаимната работа в ефир с него. " Много тъжно развиване. А беше (преди 25 години) звукорежисьор, с който се работеше леко, на драго сърце. С други думи - на мястото си. Явно кариерният прогрес за него се оказа пагубен ", това е част от коментара на някогашния основен редактор на " Хоризонт " (2001 - 2007) Галина Спасова в обществената мрежа.

В кариерното развиване на Пламен Костов в БНР има известно спиране. По думите на чиновници в медиата в този интервал е работил в частния бранш в компания, занимаваща се с техника. После още веднъж се връща в радиото. Сегашната позиция шеф на дирекция " Техника " Костов заема при започване на август тази година, когато Светослав Костов поема ръководството на БНР като общоприет шеф.

Служители в радиото описват, че тогава Светослав Костов е свикал общо заседание, на което е оповестил, че новият механически шеф на БНР ще е Пламен Костов. Преди това е бил скъсен Свилен Узунов, шеф на дирекция " Техника " по времето на предшественика на Костов, Александър Велев.

Въпреки че Светослав Костов и Пламен Костов имат идентични семейства, нямат роднински връзки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР