Според еколога от Одеса Владислав Балинский течението може да донесе

...
Според еколога от Одеса Владислав Балинский течението може да донесе
Коментари Харесай

Еколог: Опасни химикали може да стигнат до Варна

Според еколога от Одеса Владислав Балинский течението може да донесе нечистите води и до българското крайбрежие. " Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след случая. ", съобщи екологът.

" Водата в язовир Каховка към този момент е под сериозното равнище на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно погубен е националният естествен парк " Межднестровский ". Сега към този момент може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от отпадък, в които има голямо количество парчета. Виждал съм такива фотоси. Правят ги хората, които живеят там ", съобщи за Българска национална телевизия екологът от Одеса Владислав Балинский, разяснявайки обстановката с Каховската Водноелектрическа централа и следствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира.

Освен химическите субстанции, които са се намирали на дъното язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои обитаемоте места . Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България.
" За въздуха няма проблем, само че по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след случая. Трябва да се следи динамичността на процеса и по какъв начин ще се популяризира това леке, което върви към Черно море ".

В залетите територии на Одеса би трябвало да се вземат противоепидемични ограничения. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, в това число на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предизвестява още екологът.

" Това е фамозният плаж Делфин в Одеса. Както и сами можете да видите - на над 100 км. от Херсон тук е доплавало парче от къща. Просто го вижте. Тези парчета са извадени от морето. Представяте ли си?! Това е същинска злополука, руснаците се пробват да унищожат планетата ни. Ето по този начин наподобява Черно море през днешния ден ", съобщи Олекси Гончаренко, украински народен представител.

Видео:

Не е допустимо сега да се направи оценка на мащаба на тази екологична злополука. Засегнати са големи територии и в резултат на това се е трансформирал ландшафтът на засегнатите територии. Наводняването на тези земи е доста рисково – това е явно. Територията на естествения парк е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Паркът се намира в долната част на Днепър, където близо 80 обитаеми места също са залети от водата. Нивото тук-там доближава до 3-4 метра и е покрило покривите.

Това огромно наводняване отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да приказваме за допустимо приключване на химически замърсители.

На територията на Каховския язовир от доста години се намира и индустриален комплекс , където има химически замърсители, които са доста рискови. По думите на еколога, преди години в Съюз на съветските социалистически републики са се употребявали пестициди и други субстанции, които се разграждат в организма в продължение на стотици години - по тази причина в този момент те са неразрешени по целия свят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР