Спомняте ли си как преди десетина години целите бански предизвикаха

...
Коментари Харесай

В скоростната лента на Токио

Спомняте ли си по какъв начин преди десетина години задачите бански провокираха необятно разискване в света на плуването? Сега навлизането на технологиите в спорта докара до нова гореща тематика, а девизът на олимпийските игри Citius, Altius, Fortius ( " По-бързо, по-високо, по-силно " ) като че ли добива по-различен смисъл.

Още преди началото на игрите в Токио 2020 се появи дебатът за мястото и ролята на " супер обувките " в атлетиката поради забележимия им принос за по-добрите времена в бяганията. След няколко безусловно смазани върха в атлетиката вниманието беше ориентирано в друга посока - към пистата на стадиона в Токио, която също е рожба на софтуерния прогрес.

" Това, което виждате, е еволюция. Очевидно всякога, когато има олимпийски игри, ние се опитваме да подобрим състава на материала, и в Токио не е по-различно ", сподели Андреа Валаури, който е част от проектантския екип на пистата, представен от " Гардиън ". По думите му пистата спомага за възстановяване на резултатите с 1-2%. Във вторник норвежецът Карстен Вархолм разруши личния си международен връх на 400 м с трудности. С 45.94 сек. той смъкна впечатляващите 76 стотни от предходното върхово достижение.

Американката Сидни Маклафлин счупи с близо половин секунда международния връх при дамите. Нещо повече - сребърните медалисти и в двете дисциплини също слязоха под досегашните международни върхове. Пистата е доста тънка - 14 мм, като са добавени каучукови частици. Долният ѝ пласт е построен от гранули, които основават дребни въздушни джобове. " Те освен всмукват силата при допир, само че и дават известна възвръщаемост на силата, като резултат на трамплин ", изяснява Валаури.

" Можеш да усетиш разликата. Много хора приказват за обувките, само че мисля, че тази е една от пистите, които мигновено ти връщат сила и те тласкат напред ", сподели Маклафлин, представена от " Телеграф ". Сънародничката ѝ Далайла Мохамед, която взе среброто, изясни, че скоростта на пистата се усеща най-много в лекотата в крачките сред трудностите. Пистата, на стойност 1.5 млн. $ и направена от италианската компания " Мондо ", е избрана като най-бързата в историята, написа " Индипендънт ". Това към този момент провокира въпроси, а президентът на интернационалната федерация по лека атлетика Себастиан Коу признава, че е колеблив в оценката си.

" Естественият ми инстинкт е да не пробвам да спирам нововъведенията. Но, несъмнено, има и равновесие. Определено е бърза. Виждам доста надарени спортисти, които евентуално бягат по-бързо на по-бързи настилки. Трябва да създадем по този начин, че да не разрешаваме дизайнът или материалите да трансфорат спорта в нещо, което не можем да познаем. Не считам, че сме стигнали до такава степен ", съобщи британецът, представен от " Телеграф ". Според него в този момент атлетиката е " на вярното място ". Пред " Ню Йорк таймс " Валаури отбрани нововъведенията, като направи отпратка към гумите във Формула 1. " Ако гумите са идентични за всички болиди, тогава е почтено. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР