Вицепрезидентът Илияна Йотова нападна във вторник премиера Денков, че на

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова нападна във вторник премиера Денков, че на
Коментари Харесай

Вярно или не | Подкрепял ли е Денков изпращане на касетъчни боеприпаси за Украйна

Вицепрезидентът Илияна Йотова атакува във вторник премиера Денков, че на срещата на НАТО във Вилнюс е подкрепил изпращането на спорните " касетъчни муниции " от страна на Съединени американски щати в поддръжка на украинската войска. " Нашият министър-председател е бил може би от малцината на срещата във Вилнюс, който е подкрепил тяхната приложимост, в случай че в далечната към този момент 2008 година България е част от това съглашение против тяхната приложимост, подписано в Осло. Срещу тяхната приложимост се оповестиха доста страни, както и правозащитни организации. А господин Денков ще би трябвало да изясни за какво той ги е подкрепил ", споделя заместничката на Румен Радев.Конкретен мотив за офанзивата й е малко. На процедура обаче той не споделя това, в което Йотова го упреква.

Вицепрезидентът Илияна Йотова атакува във вторник премиера Денков, че на срещата на НАТО във Вилнюс е подкрепил изпращането на спорните " касетъчни муниции " от страна на Съединени американски щати в поддръжка на украинската войска. " Нашият министър-председател е бил може би от малцината на срещата във Вилнюс, който е подкрепил тяхната приложимост, в случай че в далечната към този момент 2008 година България е част от това съглашение против тяхната приложимост, подписано в Осло. Срещу тяхната приложимост се оповестиха доста страни, както и правозащитни организации. А господин Денков ще би трябвало да изясни за какво той ги е подкрепил ", споделя заместничката на Румен Радев.

Конкретен мотив за офанзивата й е малко. На процедура обаче той не споделя това, в което Йотова го упреква.
Какво тъкмо споделя българският министър председател?
Позицията на Николай Денков е много по-нюансирана и той на никое място не показва директна поддръжка за решението на Съединени американски щати. На въпроса на SkyNews дали поддържа изпращането на касетъчни бомби министър председателят първо дава отговор, че въпросът е от военно естество, тъй че избира да не влиза в дълбочина по тематиката.

След гледище, че въпросът е и политически, Денков прецизира, че Съединени американски щати и Русия не са подписали конвенцията за възбрана на касетъчните муниции. След това продължава, че тъй като Москва не е страна по контракта и към този момент ги е употребила на фронта, значи, че е приела, че тези муниции могат да бъдат употребявани и против нея. Денков категорично удостоверява, че България е страна по контракта против касетъчните муниции.
Реклама
Единственото изречение, за което би могъл да бъде нападнат, е, че " тече пълномащабна война, договорите са значими, само че е още по-важно да има триумф на бойното поле ".
Какво съставляват касетъчните муниции
След дълго мислене американският президент Байдън взе решение да изпрати на Украйна муниции от вида Dual-Purpose Improved Conventional Munitions (DPICM). В тази категория попадат артилерийски снаряди и ракети, съдържащи " клъстър " от по-малки муниции, които се разпръскват над избрана зона в терминалната фаза на полета. Те са предопределени за всеобщо поразяване на струпана бронирана техника и жива мощ. Особено ефикасни са против бойци, укриващи се в окопи.
Защо има спогодба за възбраната им
Част от разпръскващите се дребни муниции в действителност не се взривяват и могат да съставляват заплаха за цивилното население даже след години. При руския вид касетъчни муниции тези отводи могат да доближат 20-30%, до момента в който при DPICM съгласно Съединени американски щати са сведени до 2-3%. Украйна, която също не е утвърдила въпросния контракт, твърди, че ще употребява тези муниции надалеч от обитаеми места.
Свързани публикации Войната | Вместо покана за НАТО Украйна получава отбрана по " израелски " модел 13 юли 2023, 07:07 Проф. Тодор Тагарев: " Замразяване " на войната в Украйна значи единствено бъдещи проблеми с Русия 7 юли 2023, 06:03 Код " Зеленски ": Защо украинският президент пристигна в България и какво реализира 6 юли 2023, 22:45 Войната | " Без авиация и тежка бронирана техника ": изпращаме нова военна помощ за Украйна 27 юни 2023, 16:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР