Ако до излъчването на предаването Контракоментар с Асен Генов в

...
Ако до излъчването на предаването Контракоментар с Асен Генов в
Коментари Харесай

Съвет на обърканите медии

Ако до излъчването на предаването " Контракоментар с Асен Генов " в понеделник всеобщата аудитория не знаеше каква е активността на Съвета за електронни медии (СЕМ), то след него тя продължаваше да не знае, само че най-малко се срещна с името на ръководителя на регулатора Соня Момчилова. Разговорът, траял повече от един час, засегна тематики като избора, или по-скоро неналичието на подобен, на шеф на Българската национална телевизия (БНТ), пропагандата в медиите, проруските възгледи в предаването " Политически неточно " с водещ Петър Волгин и даже многообразието на половете. Всички те извънредно апетитни за разискване в обществени мрежи, а оттова и за медиите, които яхнаха новинарската вълна с определени цитати на Момчилова.В реалност присъединяване на ръководителя на Съвет за електронни медии е отражение, от една страна, на обърканата медийната среда в България, а от друга - на неналичието на безапелационна позиция и дарба за взимане на решения. Защото нормално, в случай че се опитваш да угодиш на всички, най-после всички са недоволни.

Ако до излъчването на предаването " Контракоментар с Асен Генов " в понеделник всеобщата аудитория не знаеше каква е активността на Съвета за електронни медии (СЕМ), то след него тя продължаваше да не знае, само че най-малко се срещна с името на ръководителя на регулатора Соня Момчилова. Разговорът, траял повече от един час, засегна тематики като избора, или по-скоро неналичието на подобен, на шеф на Българската национална телевизия (БНТ), пропагандата в медиите, проруските възгледи в предаването " Политически неточно " с водещ Петър Волгин и даже многообразието на половете. Всички те извънредно апетитни за разискване в обществени мрежи, а оттова и за медиите, които яхнаха новинарската вълна с определени цитати на Момчилова.

В реалност присъединяване на ръководителя на Съвет за електронни медии е отражение, от една страна, на обърканата медийната среда в България, а от друга - на неналичието на безапелационна позиция и дарба за взимане на решения. Защото нормално, в случай че се опитваш да угодиш на всички, най-после всички са недоволни.

В диалога си с Асен Генов по отношение на предаването на Петър Волгин по БНР, Момчилова се стараеше да потвърди независимостта на регулатора, изразена в това, че " не може да се меси в решенията на управлението на радиото ". За да не се постанова да го прави, добра насочна точка е повече внимание при избора на общоприет шеф на БНР. В случая на Момчилова, тя поддържа кандидатурата на сегашния подобен Милен Митев.

Относно съветската агитация в българските медии, мнението на ръководителя на Съвет за електронни медии още веднъж беше витиевато. От една страна, тя съобщи " може би в обособени медии има ", само че от друга, дефинира, че държанието на Петър Волгин " не пропагандира нито путинизъм, нито кремълска теория, нито насърчава, нито приканва ". Биполярността в мнението й продължи с " ние, несъмнено, сме на страната на Украйна ", мина през " би трябвало да запазим критичността и да развием медийната просветеност " и приключи с " би трябвало да имаме и различен източник на информация ". След това посочи, че " агитация има и в противоположна посока-за болестта на Путин, по тази причина, че починал, за Буча и така нататък ". По този мотив от посолството на Украйна в София упорстват, че " изопачаването на обстоятелствата в изискванията на широкомащабната въоръжена експанзия на Русия против Украйна е неприемливо ", написа " Дневник ".
Реклама
Само два дни по-късно Момчилова изрази нова позиция по време на гласуването на доклада за активността на БНР. Тя разгласи, че не намира причина предаването на Волгин да бъде преформатирано. Председателят на Съвет за електронни медии още веднъж не съумя да се аргументира независимо, по тази причина избира да се позове на изявления на Кирил Вълчев от Българска телеграфна агенция и Бойко Василев от Българска национална телевизия. А това, което е схванала от тях, е, че " лъжата има право на живот ", само че въпреки всичко не пропусна да обърка публиката, като добави, че няма открити неистини в радиото.

В продължение на изявленията за войната в Украйна, в четвъртък (22 юни) Съвет за електронни медии разгласява публична позиция, в която декларира, че " изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча ". Регулаторът добавя, че са формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени наказания на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната. В същия ден, в отворено писмо, изпратено до ръководителя на Народното събрание Росен Жезлязков, парламентарната комисия по просвета и медии и Съвет за електронни медии, публицисти желаеха оставката на Соня Момчилова, точно поради изявлението й за събитията в Буча.

Едно е несъмнено - измененията в медийната среда не се случват през недомлъвки. Те са сложни, изискват доста време, тежки решения и ясна позиция от страна на регулатора. Изглежда обаче, нито едно от тези няма да се случат в границите на мандата на сегашния ръководител. Защото, както самата Соня Момчилова сподели: " Съвет за електронни медии е нещо толкоз краткотрайно за мен, това не е връх в кариерата ми, аз доправям мандат, тъй че няма да се застоявам доста в този регулатор. "
Свързани публикации Проверете багажника за Черепа 16 юни 2023, 07:56 Свири, свири, сокол 25 май 2023, 12:30 И като заваляха конспирации... 2 май 2023, 17:19 Висящите градини на Пазарджик 3 март 2023, 11:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР