СподелиТотално падение в управлението, лоша инфраструктура, срамни резултати и отблъскване

...
СподелиТотално падение в управлението, лоша инфраструктура, срамни резултати и отблъскване
Коментари Харесай

Мъката на българския футбол достигна непонятно дъно, но промяната не се свежда само до оставки в БФС

Сподели
Тотално проваляне в ръководството, неприятна инфраструктура, срамни резултати и отбиване на последователите от стадиона. Последното към този момент и благодарение на водни оръдия. Мъката на българския футбол доближи неразбираемо дъно. Нарочен мач на националния тим на празни трибуни, пердах пред стадиона и междинен пръст за сбогом наподобява ще бъдат края на дружината в БФС. Огромният публичен отзив от последните дни отваря опцията за по-дълбока смяна, само че тя напълно не се свежда единствено до оставката в БФС.

Българският футбол има потребност от шокова терапия. В стопанската система това е термин, който се употребява, когато е наложителна внезапна смяна в голям брой съставни елементи в модела на ръководство посредством пакет от смели политики и ограничения. Смяната на управлението на БФС сама по себе си ще бъде облекчение за всички, само че това няма да промени автоматизирано модела на футболния бизнес у нас. Ще се усъвършенства връзката, малко ще се излъска имиджа на играта, само че генерално футболът рискува да остане за дълго в орбитата на посредствеността.

Футболният бизнес печели от любовта на хората и пристрастеността към играта. Така е във всяка сполучлива лига в Европа. Тези лиги не просто работят вярно в спортно-технически проект, само че имат доста явен модел на ръководство, който допуска триумф. Нищо от този модел не се ползва в България. Тук следим композиция от всекидневно безхаберие плюс бизнес на гърба на футбола, което е просто модел за паразитиране към обичаната игра. В този „ модел “ също има интерес и облаги, само че ползата постоянно не е на стадиона – най-добре да е пред тв приемника или в уеб страницата за залози, а облагата изтича някъде отвън играта.

Преди две години публикувахме отчет за стопанската система на футбола в България, който се пробва да очертае една необятна рамка за промяна в организацията и комерсиалното ръководство на родния футбол. Тази промяна би трябвало да обхване всички – федерацията, лигата, клубовете и последователите, както и страната в ролята и на законодател и притежател на инфраструктурата. Оставката в БФС е първа и неизбежна стъпка; след нея обаче – в случай че желаеме да променим футболния модел – би трябвало шокова терапия, която може да има следната рамка:
Рязко възстановяване на спортната инфраструктура, посредством явен механизъм за обществени вложения в стадионите и дълготраен ангажимент на клубовете. Това е най-силният коз на страната да „ изтъргува “ ангажимент за обществени вложения с условия за смяна в модела на ръководство. Алтернативата е безредни вложения, които в дълготраен проект имат сходна фискална цена и на процедура финансират и закрепят порочния модел на управление;Инвестициите в стадионите вървят със стягане на лицензирането, като се сложи фокус върху футболната игра и изискванията за последователите – разбирай, качество на терена и изискванията на трибуните, а не вторачване само в телевизионния артикул. В момента стадионът може да се разпада и теренът да е пързалка, само че най-важно от всичко е да има осветяване, с цел да може да се играе по мрачно и мачът да влезе в праймтайма;Създаване на нова професионална футболна лига, която да поеме ръководството на комерсиалните въпроси в професионалния футбол. Отделяне на комерсиалното ръководство на професионалния футбол от федерациите е реалност в цяла Европа. Така федерацията, в която има необятно посланичество на клубовете, може да се концентрира върху своя мандат – да развива футбола в цялата страна, в това число детските школи и аматьорския спорт, до момента в който лигата би обединила ползите на водещите клубове и съдействала за възстановяване финансовото положение на тимовете в Първа и Втора лига.Създаване на финансова комисия към професионалната лига, която да реализира контрол и да подсигурява бистрота в собствеността и финансите на професионалните футболни тимове в страната. Последното включва правенето на годишен отчет, който проучва финансовото положение на тимовете и дава информация за всеки един професионален клуб;Нов механизъм за групово ръководство на телевизионните права, който регистрира правата на носителите на футболния артикул (отборите) и подсигурява публичния интерес. Това включва законодателни промени, които връщат телевизионните права при футболните клубове, водеща роля на професионалната лига и съблюдаване на одобрената европейска процедура, в това число открита спортна процедура, отчасти делене на правата и повече от един покупател. Нищо от посоченото не се съблюдава сега у нас, като макар че всеки един мач в Първа лига е ефирен, приходите за клубовете са мощно подценени.
Използвахме термина шокова терапия, само че това действително са няколко стъпки, които могат да трансформират българския футбол и които са добре познати в огромните лиги в Европа. Те допускат не просто смяна в БФС, а по-широк ангажимент за промяна от всички страни, в това число страната и клубовете. Огромният публичен фокус върху футбола сега допуска и разрешава това да се случи.

*Текстът е оповестен в уеб страницата на Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР