СподелиПолицаи влязоха вчера в президентския дворец във Варшава, за да

...
СподелиПолицаи влязоха вчера в президентския дворец във Варшава, за да
Коментари Харесай

Полски полицаи щурмуваха президентския дворец и арестуваха свои бивши началници

Сподели
Полицаи влязоха през вчерашния ден в президентския замък във Варшава, с цел да задържат двама свои някогашни шефове.

Така те извършиха правосъдно предписание за вкарване в пандиза на някогашния вътрешен министър Мариуш Камински и неговия заместител Мачей Воншик, което изостри разногласието сред президента и новото държавно управление, съобщи Ройтерс.

По-рано през вчерашния ден министър-председателят Доналд Туск упрекна президента Анджей Дуда във възпрепятстване на правораздаването, откакто Камински и Воншик, в този момент депутати, се появиха в двореца.

Обвиненията против Камински и Воншик бяха следващият залп в спор, който евентуално ще бъде един от многото през интервала на общуване, в който държавното управление и президентът са от разнообразни политически лагери, написа Българска телеграфна агенция.

Правителственият началник също по този начин упрекна „ политическия лагер, който управляваше Полша в продължение на 8 години “, че е провокирал „ невиждан юридически безпорядък “.

Преди това полицията не бе съумяла да ги открие по домовете им. В следобедните часове двамата мъже направиха изказване в двора на президентския замък.

„ Не се крием, ние сме тук с президента, знаем, че полицейските сили са се събрали покрай президентството, с цел да ни арестуват “, съобщи Камински пред публицисти, представен от Франс прес.

Новият министър на вътрешните работи Марчин Кервински съобщи сбито след ареста им, че „ всички са равни пред закона “.

Ръководителката на президентската канцелария Гражина Игначак-Бандих съобщи пред частната телевизия „ Република “, че полицията е влезнала в двореца, до момента в който Дуда се е намирал в другата си публична резиденция във Варшава, Белведер, където се е срещал с беларуската опозиционна лидерка в заточение Светлана Тихановска.

„ Смятаме, че влязоха нелегално, чиновниците на канцеларията не оказаха опозиция, служителите на реда бяха груби, не желаеха да беседват с мен и не ми предоставиха никакъв документ, който да легитимира дейностите им “, сподели тя.

Стотици протестиращи се събраха пред президентския замък по апел на ПиС, в която членуват Камински и Воншик, както и пред полицейския сектор, където двамата бяха арестувани.

Множеството скандираше „ Освободете политическите пандизчии “ и „ Срам! “. В обява в „ Екс “ представителят на ПиС Рафал Бохенек назова дейностите на полицията „ нелегално похищение и нарушаване на всички демократични правила “.

Причината за присъдата е разкрита през 2007 година спекулация, в която се твърди, че антикорупционната организация, ръководена по това време от Камински, съзнателно е почнала следствие по обвиняване в корупция, с цел да дискредитира тогавашния министър на земеделието Анджей Лепер, отбелязва ДПА.

През 2015 година, директно след идването на власт на ПиС, Дуда взе породилото дискусия решение да помилва Камински и Воншик.

През юни предходната година Върховният съд на Полша анулира помилването им.

Двамата бяха принудени да се изправят още веднъж пред съда. В края на декември Варшавският областен съд ги осъди на две години затвор.

В понеделник Дуда още веднъж акцентира, че съгласно него помилването от 2015 година към момента е годно.

Парламентарната сесия, която беше планувана през днешния ден и на следващия ден, беше отсрочена за идната седмица предвид на напрегнатата обстановка, заяви Полската организация по печата. Председателят на полския Сейм Шимон Холовня дефинира ставащото като „ дълбока конституционна рецесия “.

Камински разгласи през днешния ден, че стартира гладна стачка в пандиза.

„ Заявявам, че считам присъдата си… за акт на политическо възмездие “, се споделя в негово изказване, прочетено от Блажей Побожи, някогашен негов помощник в министерството, на конференция, дадена пред постройката, в която се обитава канцеларията на премиера.

„ Като политически пандизчия започнах гладната си стачка от първия ден на задържането си “, се споделя още в известието на Камински.

Камински е спорна фигура, заемал е и длъжността координатор на тайните служби, а съгласно критиците му въплъщава властническите трендове в националистическата и популистка партия „ Право и правдивост “, която загуби властта на парламентарните избори през октомври, означи Франс прес.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР