СподелиПървите български бронетранспортьори са пристигнали в Украйна. Това стана ясно

...
СподелиПървите български бронетранспортьори са пристигнали в Украйна. Това стана ясно
Коментари Харесай

Първите български БТР-и стигнаха в Украйна

Сподели
Първите български бронетранспортьори са пристигнали в Украйна. Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев, който даде конференция в Министерството на защитата.

Разходите за изпращането на бронетранспортьорите към Украйна надвишават 170 000 лева, стана ясно от доклада на министъра.

За осъществяването на логистичната интервенция са употребявани 26 специфични машини, присъединили са се над 240 военни и цивилни чиновници, сподели Тагарев.

Последните бронетранспортьори са отпътували към Украйна, като първият ешелон е отпътувал на 7 март.

Военната помощ за Украйна се трансформира в мотив ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в нова координирана офанзива да атакуван военния министър за това, че не се оправя със отговорностите си.

Дори вътрешният министър Калин Стоянов се опита да трансферира цялата отговорност за бавенето на предаването на БТР-ите на Украйна на военния министър Тодор Тагарев.

Машините, които са повече от 100, са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и са дарени с меморандум сред българското вътрешното министерство и украинското Министерство на защитата.

В същото време позицията на Тодор Тагарев е, че е трябвало да бъдат спазени редица нормативни уредби и да се извърши съгласуваност сред три министерства.

„ Споразумението беше утвърдено на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари “, сподели министърът.

На 24 януари 2024 година е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е почнала интервенцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Напрежението към военния министър беше употребявано като мотив, с цел да бъде Тодор Тагарев отхвърлен от поста му при ротацията на държавното управление.

Пред публицисти през днешния ден той разяснява тематиката, като съобщи, че който и да бъде посочен за министър, той би трябвало да има сериозна поддръжка в Народното събрание.

„ Решението ще се вземе от политическите сили, които поддържат концепцията да има постоянен кабинет “, съобщи Тагарев.

И добави:
Надявам се каквото и да е решението, който и да е министър по-нататък, да получи нужната парламентарна поддръжка, с цел да може да извършва своите отговорности.
Той акцентира, че обстановката, в която се намираме, е много комплицирана, належащо е да се работи на високи обороти, да вървим към една по-бърза акомодация, и на армията, и изобщо на страната, за посрещане на новите опасности за сигурността ни.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР