СподелиИзбори два пъти, дълго служебно правителство и договорка между президента

...
СподелиИзбори два пъти, дълго служебно правителство и договорка между президента
Коментари Харесай

Адв. Величков: Много е вероятно ГЕРБ и Радев да са се разбрали, Сарафов отваря шампанското

Сподели
Избори два пъти, дълго служебно държавно управление и сделка сред президента Румен Радев и Бойко Борисов.

Тази прогноза направи юристът Велислав Величков, ръководител на Инициативата „ Правосъдие за всеки “.

„ Моята прогноза е, че до края на годината ще има още един път избори, служебното държавно управление ще се смени още един път. Много е евентуално ГЕРБ и президентът Румен Радев да са се разбрали по този въпрос и законът за правосъдната власт няма да бъде признат тази година “, разяснява той в предаването „ Преди всички “ на БНР.

И изясни, че, „ когато следващата година се стигне до приемането на закона за правосъдната власт, ще бъде по този начин изменен, че създателите му и Атанас Славов няма да могат да си го познаят “.



„ Но в прокуратурата доста ще го харесат и мисля, че Борислав Сарафов отваря шампанското “, уверен е юрист Величков.

За неосъществената ротация, политическата рецесия и правосъдната промяна той призна:

„ Не разбрах! Целта на тази декларация на „ Правосъдие до всеки “, адресирана единствено до двете договарящи групи на двете обединения, беше да вкара водачите в диалогов режим. Когато се загатна за диалога на Бойко Борисов и Асен Василев, бях окуражен, че диалозите не престават. Очевидно е, че е имало доближаване на позициите и че Борисов е отстъпил за Тагарев и за министъра на енергетиката, да се извърши ротация, единствено на министър председателите, и дали в действителност Габриел и Борисов щяха да подпишат съглашението. И дали вътре е изискването за промяна в службите, следствената загадка и за промяна на регулаторите? “.

Според Велислав Величков с актуалната политическа рецесия няма по какъв начин да се изберат ръководители на съдилища, откакто няма закон за правосъдната власт.

„ Правосъдният министър, дали ги е приказвал на водачите на личната си коалиция тези неща? Промените в правосъдната власт остават парламентарен лист хартия? “, попита юрист Величков в предаването „ Преди всички “.

И разяснява:

„ Няма да може да изберем нито Висш прокурорски съвет, нито Висш съдебен съвет даже в идващия парламент. На 2 октомври ще станат 2 години на този състав на Висш съдебен съвет, а няма ли нов Висш съдебен съвет, няма избор на нов основен прокурор и Сарафов, и ръководител на Върховен административен съд, може да си изкара, без никой да го е избирал за прокурор, а Чолаков на драго сърце ще изкара още година – две на Върховен административен съд, защото няма право на още един мандат. И това ни навежда на мисълта, че някой го е замислил това нещо “.



„ Кой каквото самичък си направи, никой не може да му го направи. Аз още не разбирам за какво не бяха направени бързи промени в закона за правосъдната власт януари и февруари, които да подсигуряват конституционните промени. Тези минали 6 месеца унищожиха правосъдната система. Не мога да позволи, че опитни адвокати като Славов, че водачи и опитни политици като Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов не са допускали, че това може да се случи. Ако не са го допускали, са били длъжни да го позволен “, подлага на критика ги ръководителят на „ Правосъдие за всеки “.

„ Мисля си, че КПКОНПИ трябваше да бъде определена, от 1 март тя към този момент има проверяващи функционалности. Разбрах, че към този момент има хора, които проверяват, в това число свадите „ Мартин Божанов “ и „ Осемте джуджета “. Но забележете, те работят за Антон Славчев, дясната ръка на Сотир Цацаров, де факто, все едно остарялото статукво управлява антикорупционната комисия. Не разбирам за какво два Народното събрание не смениха Антон Славчев. А трябваше да чакат, да не може да се приложи законът и на процедура всичко да си остане същото “, разяснява адв. Велислав Величков.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР