Спирането на бюджета на НЗОК за следващата година е необосновано

...
Спирането на бюджета на НЗОК за следващата година е необосновано
Коментари Харесай

МЗ: Ветото на президента е във вреда на пациентите

Спирането на бюджета на НЗОК за идната година е голословно и изрично е в ущърб на ползите на пациента. Това се споделя в публична позиция на Министерството на здравеопазването, откакто през вчерашния ден президентът Румен Радев наложи несъгласие на текстовете поради мораториума за нови истински медикаменти.

„ Налагането на несъгласие върху бюджета на НЗОК значи връщане в изходна позиция и безспорна неспособност да се употребяват преимуществата, предоставени от новия по-голям бюджет за опазване на здравето. С него се обезпечават с 407 милиона повече средства за медикаменти, болнична и извънболнична помощ и зъболечение ", пишат от Министерство на здравеопазването.

Президентът стимулира решението си за връщане на бюджета с това, че по фискални съображения в текстовете е заложено недопустимо налагане на неравноправие сред пациентите.

Президентът наложи несъгласие на бюджета на НЗОК. Причината - мораториумът за нови медикаменти

Според Министерство на здравеопазването обаче точно в настоящия тип на сметката на НЗОК за следващата година е „ открита вярната рамка, в която общественият фонд може да обезпечи финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи ".

От ведомството на Кирил Ананиев показват, че всеки закон „ при нужда може да бъде променян по волята на Народното събрание ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР