Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните специалисти в

...
Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните специалисти в
Коментари Харесай

Как ще се променят условията за социално подпомагане на семейства с деца от 1 юни?

Специално за Bulgaria Wants You, един от най-уважаваните експерти в областта на обществената политика, разтълкува тематиката за правата на дамите при развъждане на дете до 2-годишна възраст.

Автор на публикацията е доктор Христина Христова, която е ръководител на Института за фамилна политика. Тя е някогашен министър на труда и обществената политика, депутат в интервала 2005-2009г., наблюдаващ и народен представител в Европейския парламент. Доктор по Социология и учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

От 1-ви юни се чака да влязат в действие огромни промени в Закона за обществено подкрепяне. Приет беше от държавното управление и Правилника за неговото приложение. Основното е, че се трансформира базата за достъп до помощи и надлежно - размерите на другите типове помощи.

В резултат на измененията се уголемява кръгът на хората, които имат право да получат обществени помощи. Отпадат редица условия, които до в този момент лимитираха достъпа до обществено подкрепяне. Например, до момента най-честия проблем беше съществуването на парцел като задоволителен аршин за отвод. От тук нататък това условие отпада и главното е този парцел да не е източник на приходи. Същото важи и за друга движима и недвижима благосъстоятелност, съществуването на която не даваше достъп до помощи. Сега главното е дали има приходи от тази благосъстоятелност.

Отпадат още две остарели условия, касаещи децата и младежите. Досега помощи не можеха да получават студентите и учениците от частните учебни заведения. Сега към този момент ще имат това право.

Снимка: iStock

При измененията един обществено слаб незает, който е получавал помощи ще може да ги получава още три месеца след започването на работа.

До момента един човек регистриран като едноличен търговец нямаше право на помощи единствено поради съществуването на тази регистрация. Сега  просто компанията не би трябвало да има активност.

Досега за безработните обществено слаби беше наложително да са регистрирани минимум 6 месеца в Бюрото по труда и да не са отказвали работа или образование. Сега този период се понижава на 3 месеца и отпада условието да не са отказвали работа или образование.

Има доста значим текст за децата, напускащи обществени домове. За покриване на първичните си потребности те ще имат право на месечна целева помощ в размер на линията на беднотия три поредни месеца, единствено при изискване да се записват в Бюрото по труда. Те ще получат 3  пъти по 504 лева./което е линията на бедност/ или 1512 лева

От години прагът за достъп до обществени помощи беше 75 лева, което беше обезпечения най-малък приход. За другите категории нуждаещи се приходът се диференцираше с коефициенти.

Базата за достъп до обществени помощи от 1 юни т.г. ще бъде линията на беднотия, по-точно 30% от нея или 151.20 лева Това уголемява опциите на хората да получат обществени помощи. Достъпът ще се диференцира с коефициенти:

- за всяко дете до 16-годишна възраст /ако учи до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст/ - 100% или 151.20 лева.;

- за бременни дами 45 дни преди раждането и родител на дете до 3-годишна възраст – 120% или 184.44 лева.;

- за родител, отглеждащ самичък дете до 16-годишна възраст – 120% или 184.44 лева

С новите промени от 1 юни т.г. за някои категории обществено слаби общественото подкрепяне ще се усили 2-3 пъти.

При новите правила се резервират глобите за неизвинени отсъствия на дете от учебно заведение и за деца, които не посещават изобщо учебно заведение. Помощта зависи и от това дали децата са ваксинирани по наложителния имунизационен календар. Ако дете има 5 неизвинени отсъствия или повече от 3 дни отсъствия без уважителни аргументи помощта се понижава със 70% и от 151.20 лева става 45.36 лева А в случай че едно дете изобщо не посещава учебно заведение, то и понижението на помощта е с 80% или от 151.20 лева става 30.24 лева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР