Специално тази книга, всъщност то е албум, представлява преглед на

...
Специално тази книга, всъщност то е албум, представлява преглед на
Коментари Харесай

Петър Станимиров разказва как е наложил Стивън Кинг на българския пазар

Специално тази книга, в действителност то е албум, съставлява обзор на работата ми в последните 22 години с компанията, която представлява Wacom в България. Това не е търговски артикул и единствено с моята благосклонност може да се случи по този начин, че някой да го има. Това заяви художникът Петър Станимиров в предаването “Сториборд " с водещ Благой Иванов по Радио “Фокус " , във връзка издаването на книгата му " Моите 22 години с Wacom ".

Петър Станимиров навлиза стремително в света на комиксите и илюстрациите още през 80-те години на предишния век. Освен безспорно паметната му роля в планове като списание " Дъга " и в художественото оформление на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц, Станимиров постанова в България известните книги-игри, след това минава през гейминг сектора, а напоследък е извънредно деен като художник на всевъзможен вид творби – от класика през комикси до модерна жанрова прозаичност, освен преводна, само че и българска. Освен това е правил десетки изложения, притежател е на редица оценки, а внушителното му портфолио е маркирало няколко генерации. Правил е и кино плакати, в това число и за " Конан варварина ". 

Петър Станимиров като издател стартира през 90-те години на предишния век Стивън Кинг като създател. Това е един опит, който е доста рисков за времето си. Прави го с романа " Сейлъмс Лот ", който излиза през 1992 година. Тази книга ставна доста сполучлива и слага началото на поредност, която е с художественото оформление на Петър Станимиров. Когато човек огледа тези книги вижда какъв брой са кинематографични. Любопитно е по какъв начин киното е вдъхновявало Станимиров по това време. 

" Аз към този момент работех кино плакати, като това е специалността ми в Академията - афиш. Интересното е, че в действителност аз притежавах домашно видео. Естествено аз харесвах страшните филми. Тогава ми направиха усещане една огромна част, може би пет или шест кино лентата. Те изключително доста ми харесаха. Така внезапно, до момента в който по-внимателно гледах надписите и надписите, се оказа че те са на един и същи създател. Когато направиха издателство " Плеяда ", първоначално това представляваше нещо като издателски офис за поясняване на детска литература. По този метод тръгнахме. Ние бяхме едни от първите частни издателства и тогава, когато взехме решение, че би трябвало да има и други създатели, да има и някакъв задграничен акцент, а въобще не съм се колебал, че това би трябвало да бъде Стивън Кинг ", споделя Станимиров.

Любопитно е, че въпросното заглавие " Сейлъмс Лот " не е било свободно, тъй като шефът на издателство " Хемус " Вера Ганчева е имала желание да го издава. Станимиров незабавно се среща с нея: " Тогава имаше ужасна процедура книгите да се взимат на алтернатива. Това какво означаваше? Просто задържаш едно заглавие година- две или три, до момента в който не решиш да го издадеш. Все едно си го резервираш. Обаче тя беше извънредно възмутена от Стивън Кинг, не го харесваше, наговори ми един куп нелепости и аз й споделих: Аз на драго сърце ще те отърва от тази книга. И още на другия ден си платихме авторските права и Любо Николов стартира да я превежда ", спомня си Петър Станимиров, който е издател и художник на Стивън Кинг.

Това е началото на историята на издаването на Стивън Кинг у нас. Как продължава тази история?

" Случи се по този начин, че с огромно наслаждение си направихме книгата  " Сейлъмс Лот ". Любо Николов я преведе, а аз направих корицата и я отпечатихме. Изведнъж обаче се оказа, че търговците не желаят въобще да продават страшни картинки и непознати създатели. Стивън Кинг беше излизал напълно случайноу нас със алманах с разкази, както и с " Мъртвата зона " и " Живата факла ". Аз ги бях чел всичките. Търговците не желаеха въобще да продават книгата  " Сейлъмс Лот ". Една седмица аз бях на тръни, само че хората бяха разбрали, че е излязла и самите читатели я търсеха. До такава степен са я търсели, че когато пуснахме на идващия месец " Кери " (втората книга от поредицата), търговците я разграбиха още от камиона преди тази книга да влезе в склада. Така стартира всичко ", споделя Станимиров. 

Той композира кориците на книгите на Стивън Кинг, тъй че те доста плиличат на кино плакати. Усеща се доста мощно въздействие от киното. Станимиров признава, че Текла Алексиева, която направи поредицата " Галактика ", го е въодушевила.

" Тя е индивидът, който ме въодушеви. Аз персонално я познавах още тогава ", признава той. 

Любопитно е, че неговата корица на " Тъмната половина " предугади кинаджийската посока на книгата, тъй като тя излиза преди кино лентата. А корицата на Станимиров е такава, че основният воин от корицата наподобява на артиста, който по-късно играе във кино лентата. 

" Всичко е напълно инцидентно ", споделя непретенциозно Петър Станимиров. 

Той работи по финалния звук на комиксов план, който излезе напълно неотдавна. Това е Аракел. Проект който сплотява гения на художници и създатели. Интересно е по какъв начин той прави оценка младото потомство в комиксите. Изобразителното изкуство в поп културен и комиксов проект. 

" За страдание, аз не мога да дам доста хубава оценка на актуалния български комикс. Има десетина индивида, които са напълно младежи, само че аз се срещам с тях на драго сърце. Но ние съвсем не сме работили дружно, както аз върша комикси, да вземем за пример както с теб направихме тази страхотна графична новела. Имам огромна вяра, че нещата ще се оправят, само че все пак ще бъде доста мъчно. Сега в България нищо не се случва. А по-лошото е, че хората не се майтапят. Специално американският комикс грубо е залял българския пазар ", споделя Петър Станимиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР