Специалният прокурор иска делото за подривна дейност на Тръмп срещу избори да започне на 2 януари 2024 г.

...
Федералните прокурори, които заведоха наказателното дело за намеса в изборите
Коментари Харесай

Федералните прокурори, които заведоха наказателното дело за намеса в изборите през 2020 г. срещу Доналд Тръмп, се стремят да започнат процеса на 2 януари 2024 г., дни преди годишнината от нападението срещу Капитолия на САЩ и събранията в Айова.

Службата на специалния прокурор заяви в документ в четвъртък, че нейното представяне на доказателства в процеса ще отнеме „не повече от четири до шест седмици“, което означава, че Тръмп може да се наложи да прекара делничните си дни в съда пред жури през решаващите първи два месеца на година на президентски избори, тъй като започва първичното гласуване за републиканците.

ERIE, ПЕНСИЛВАНИЯ – 29 ЮЛИ: Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп говори пред поддръжници по време на политически митинг, докато води кампания за номинацията на Републиканската партия на изборите през 2024 г. в Erie Insurance Arena на 29 юли 2023 г. в Ери, Пенсилвания. (Снимка от Jeff Swensen/Getty Images) ЕРИ, ПЕНСИЛВАНИЯ - 29 ЮЛИ: Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп говори пред поддръжници по време на политически митинг, докато води кампания за номинацията на Републиканската партия на изборите през 2024 г. в Erie Insurance Arena на 29 юли 2023 г. в Ери, Пенсилвания. (Снимка от Джеф Суенсен/Гети изображения) Джеф Суенсен/Гети изображения

„Дата на процеса на 2 януари би защитила силния интерес на обществото за бърз процес – интерес, гарантиран от Конституцията и федералния закон във всички случаи, но от особено значение тук, където подсъдимият, бивш президент, е обвинен в заговор за отмяна легитимните резултати от президентските избори през 2020 г., възпрепятстват сертифицирането на изборните резултати и отхвърлят законните гласове на гражданите“, пишат прокурорите.

Събранията в Айова са насрочени за 15 януари.

Съдия Таня Чуткан от федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, в крайна сметка ще реши началната дата на процеса, решение, което тя вероятно ще вземе до края на този месец.

Екипът на Тръмп няма да трябва да съобщава на съда предпочитаната дата за процеса до следващата седмица. Но в другото федерално дело на Тръмп, свързано с секретни записи във Флорида след неговото президентство, те искаха процесът да бъде отложен за след президентските избори. Тази дата на процеса е определена за май, а Тръмп има други дати за съдебни процеси и наказателно дело в Ню Йорк, свързано с неговите бизнес записи, определени през първата половина на следващата година.

Федералното дело от 6 януари може в крайна сметка да се окаже по-бърз път към съдебен процес от делото за федералните документи във Флорида, като се има предвид, че Тръмп е единственият обвиняем в момента и голяма част от обвиненията в обвинителния акт вече са публични и не са класифицирани.

Прокурорите казват, че Тръмп „е бил решен да остане на власт“ след загубата на изборите през 2020 г. и че той и шестима необвинени съзаговорници са организирали заговор за отмяна на резултатите до 6 януари 2021 г. Той се е признал за невинен за всички такси.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР