Специални фотоволтаици пропускат слънчевата светлина до културите, но в същото

...
Специални фотоволтаици пропускат слънчевата светлина до културите, но в същото
Коментари Харесай

Земеделие + фотоволтаика = 160% печалба

Специални фотоволтаици пропущат слънчевата светлина до културите, само че в това време ги засенчват отчасти и щадят от несъразмерна горещина

Лозовите масиви могат да се съчетаят добре с фотоволтаични съоръжения
(снимка: Sun’Agri)

Специални фотоволтаични панели, които се инсталират високо над земеделските насаждения, дават опция на фермерите да осъществят по-голяма облага от земята, която обработват. Тези фотоволтаици са малко по-различни от нормалните, тъй като разрешават на слънчевата светлина да доближава до културите, които се отглеждат, само че в това време ги засенчват отчасти и по този начин ги щадят от несъразмерната горещина.

Няколко модела слънчеви панели, създадени особено за агроволтаика, са в развой на тестване в Нидерландия. Те са създадени от BayWa r.e. и GroenLeven за пет пилотни плана, които ще дадат значима информация за бъдещото развиване на технологиите за агроволтаика.

Соларни панели над малините

В петте ферми се отглеждат разнообразни насаждения: боровинки, касис, малини, ягоди и къпини. Най-големият от плановете – слънчева централа с мощ 2,67 MW, ситуирана върху 3,2 хектара повърхност за развъждане на малини, се намира в холандската община Зевенаар, покрай град Арнем.

Двете компании не разчитат на общоприети PV модули за плана, защото такива артикули се считат за несъответствуващи за агроволтаика. „ Използваме специфични монокристални слънчеви панели, които са създадени по наши лични спецификации “, споделя Вилем де Ври, началник на плана за AgriPV в GroenLeven, представен от PV Magazine.

Тези специфични условия са свързани с прозрачността, защото растенията под панелите би трябвало да получават задоволително светлина. Същевременно навесите над тях могат да ги пазят от дъжд, градушка и мраз.

„ Досега създадохме два разнообразни пилотни плана, с два типа панели с разнообразни равнища на бистрота “, изясни той. „ С нараснала бистрота на панелите добивът на реколтата доста нараства “.

GroenLeven употребява 260W панели от стъкло, които тежат повече от своите „ естествени ” аналози, почти 35 кг на панел. „ Нанесохме относително дебели пластове от стъкло, с цел да сме сигурни, че панелите ще удържат всевъзможен вид време “, добави Де Ври.
още по тематиката
Оказва се, че панелите обезпечават „ пасивно изстудяване “, което може да е добре пристигнало в знойно време. Напичането от слънцето понижава, а в същото време се получава леко течение под навесите.

По отношение на добивите се чака разнообразни и доста показателни резултати. Някои култури толерират лекото помрачаване и дори порастват по-добре в сходни условия. Това значи, че в част от плановете може да се следят по-високи добиви и усъвършенствано качество. В други случаи добивите може да намалеят за сметка на по-доброто качество.

И в двата случая обаче фермерите ще могат да се възползват от второстепенен източник на доходи от една и съща земя.

Фотоволтаици над лозето

Лозовите масиви също могат да се съчетаят добре с фотоволтаични съоръжения, откри пък френската компания Sun’Agri, профилирана в приложението на слънчеви системи в селското стопанство. Компанията разкри резултатите от тестванията, извършени със слънчева централа, интегрирана в лозе. По време на най-знойните дни, съгласно компанията, лозите, отчасти засенчени от слънчеви панели, не престават да порастват добре и се нуждаят от по-малко вода за поливане.

„ Лозята са измежду най-засегнати от изменението на климата, тъй че е от значително значение те да са в основата на нашите опити ”, съобщи представител на сдружението пред профилираното издание PV Magazine. Редакцията отвърна на това с „ Наздраве “.

Sun’Agri е конфигурирала агрофотоволтаична система в лозята на Вуклуза в Югоизточна Франция в партньорство с локалната селскостопанска камара като част от програмата Sun’Agri 3, подкрепена от Френската организация за ръководство на околната среда и силата Ademe.



„ От 1000 кв.м. лозя, засадени с черно грозде [сорт за алено вино], 600 квадратни метра бяха обхванати от динамична агрофотоволтаична система ”, съобщи представителят на Sun’Agri. Използвани са 280 панела. Те имат мощ от 84 кВт. Поставени са на височина 4,2 м и могат да бъдат движени в действително време благодарение на логаритъм на база изкуствен интелект, който френската компания за агрофотоволтаични разработки създава към този момент повече от десетилетие.

За логаритъма компанията споделя, че може да дефинира оптималния надолнище на панелите съгласно условията за слънце и вода в лозарството, растежа на културите, качеството на почвата и метеорологичните условия. „ Изкуственият разсъдък е програмиран по този начин, с цел да благоприятства растежа на растенията ”, обявиха от Sun’Agri. „ В случай на рискови климатични рискове – суша, топлинна вълна, слана, мощен дъжд и така нататък – изкуственият разсъдък управлява панелите за отбрана на посевите ”.

Първоначалните резултати от наблюдението на инсталацията демонстрират, че PV структурата е направила допустимо лозите, предпазени от панели, да избегнат застоя в растежа, дължащ се на топлинни талази, съгласно Sun’Agri. Потреблението на вода в жегите е понижено с 12-34% за лозите, предпазени с PV – с помощта на намаляването на изпаряването от почвата. Твърди се също, че ароматният профил на гроздето е усъвършенстван в агрофотоволтаичната среда с 13% повече антоцианини – червени пигменти – и 9-14% повече киселинност.

Програмата Sun’Agri 3 би трябвало да премине от демонстрационен стадий към комерсиална фаза през 2022 година и също по този начин включва агрофотоволтаични планове, свързани с лесовъдството, оранжерийното градинарство и обработваемите култури в общо 15 съоръжения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР