Специалистите на общинското предприятие Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота,

...
Специалистите на общинското предприятие Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота,
Коментари Харесай

Собственици на имоти в паркове нищо не могат да предприемат, но плащат данъци


Специалистите на общинското дружество „ Софияплан “ са разпознали 5000 частни парцела , които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони.

Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в планувани зелени пространства, разяснява пред Радио София Любо Георгиев , шеф на „ Софияплан “.

„ Това не е необичайно, учудващото е, че толкоз време те не са отчуждавани и остават частни. “

Георгиев добави, че въпреки и частни, терените в парковете са предпазени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с различен статут). Собствениците не могат да строят, да го дават чартърен, само че заплащат налог . Би трябвало най-малко да са задължени към общината, тъй като те де факто не употребяват парцелите си за частни потребности .

София има потребност от тези зелени площи. Градът е изключително жив в зеленината си. Това е част от градската просвета и качествения живот, добави Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни парцели - по груби сметки – ще са нужни към 2 милиарда лв. , което е непостижимо за столичния бюджет.

Специалистите към момента търсят други начини за компенсиране на притежателите на частните парцели в парковете, тъй като посредством възнаграждение с обществени средства е съвсем невероятно.

С шефа на „ Софияплан “ беседва Константин Лавсов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР