Специалисти на НАСА анализираха отново данни от космическия апарат "Вояджър

...
Специалисти на НАСА анализираха отново данни от космическия апарат "Вояджър
Коментари Харесай

Атмосферата на Уран изтича в космоса

Специалисти на НАСА проучиха още веднъж данни от галактическия уред "Вояджър 2 ", който прелетя край планетата Уран през 1986 година, и откриха, че атмосферата ѝ изтича през солиден плазмоид, заяви в. "Дейли мейл ".

Загубата на атмосферата се дължи на усуканото магнитно поле, поради което магнитосферата подскача "като неприятно ритната футболна топка ". В резултат се образуват заредени мехури плазма, наречени плазмоиди.

Учените дефинираха, че плазмоидът към Уран е с размери 204 387 км на 402 336 км. Той е изтеглил от 15 до 55 % от атмосферата на планетата.

В Млечния път може да има милиарди планети-скитници

Магнитното поле защищава планетите, като отблъсква слънчевия вятър. Според експертите на НАСА обаче, то основава и "фунии ", през които да изтече атмосферата. Това събитие е следено на Сатурн и Юпитер. Възможно е и Марс да е изгубил по този начин атмосферата си. Около Уран обаче е характерно.

"Оста на магнитното поле сочи 60 градуса встрани от оста на въртене. Затова с въртенето на планетата магнитосферата подскача като неприятно ритната топка " - обясниха от НАСА.

Това неповторимо придвижване е привлякло вниманието на екип от галактическия център "Годард ", управителен от Джина ди Брачо. Учените са извлекли данни за 34 години, изпратени от "Вояджър 2 ". Те са посочили силата и посоката на магнитните полета край Уран, когато е прекосявал апаратът. Плазмоидът се появява единствено за 60 секунди от 45-часовия полет на "Вояджър 2 " край планетата.

Той наподобява на малко отклоняване в данните, само че пресъздаден триизмерно прилича цилиндър.

Сравнявайки резултатите с плазмоидите, следени над Юпитер, Сатурн и Меркурий, експертите са пресметнали, че цилиндърът е дълъг най-малко и 204 387 км и необятен 402 336 км. Според тях той съдържа заредени частици, най-вече йонизиран водород, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР