Спешна актуализация на средствата за издръжка на училища и детски

...
Спешна актуализация на средствата за издръжка на училища и детски
Коментари Харесай

"Промяната продължава" - директори вещаят затваряне на училища заради скъпия ток

Спешна актуализация на средствата за прехрана на учебни заведения и детски градини - за това упорстват от Съюза на работодателите в системата на националната култура. Техни калкулации сочат, че след пресметнатите нараствания на заплатите на учителите, парите за прехрана са " под сериозния най-малко за естественото действие на просветителната система ".

Синдикати, работодатели и МОН се договориха за 12.3% приблизително нарастване на учителските заплати от 1 април, като за задачата бе подписан анекс към груповия трудов контракт. От предишния месец минималната учителска заплата би следвало към този момент да бъде 1415 лева вместо 1260 лева На доста места обаче шефовете не са нараснали заплатите, както изисква анексът.

Към края на април от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " сигнализираха, че 75% от учебните заведения още не са повишили възнагражденията на педагозите. Някои от тях чакат смяна в съответната разпоредба за нормиране и възнаграждение на труда, други искрено признават, че парите няма да им стигнат за заложения 12% скок. По калкулации на синдиката близо 15% от образователните заведения няма да могат да обезпечат заложеното нарастване, по тази причина желаеха следващ 10% скок на работните заплати на учители и чиновници при актуализация на държавния бюджет за 2022 година

Днес и шефовете настояха за целенасочени дейности от страната за излизане от затрудненото състояние. Те упорстват за незабавна целева актуализация на парите за ток, гориво и прехрана на просветителните институции, като съгласно тях нарастването на средствата за прехрана би трябвало да е с най-малко 40%.

" Предлагаме дотацията да бъде целева за всяка институция съгласно броя на учениците и на класовете, само че и съгласно броя на постройките употребени от учебните заведения или детските градини ", споделя Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура, представен от " Сега ".

По думите му е нужно целево нарастване на парите за общежитие според от броя на учениците в тях, само че не по-малко от 50 000 лева на общежитие в допълнение. При детските градини с изключение на за консумативи, трябват пари и за нарасналите цени на продуктите за храна - от съюза оферират да бъдат заложени още 30% към настоящия стандарт от 650 лева на дете.

Директорите упорстват и за използване на друг формат за заплащате на цените на тока от настоящия. " Държавата да приложи по-големи облекчения за сметките на учебни заведения и детски градини. Опасностите от затваряне на образователни заведения незабавно след лятото, заради неплатени сметки за ток и гориво, стават все по-реални. Завишените цени на питателните артикули за децата в градините ще доведат на първо време до понижаване на качеството на предлаганата храна, а по-късно и до затваряне на градините, заради липса на средства за храна ", предизвестяват от Съюза на работодателите.

 Министерство на образованието и науката Министерство на образованието и науката Източник: МОН
Предложенията им ще бъдат импортирани на съвещанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май, където се чака МОН да даде информация за достигнатите равнища на нарастване на заплатите в другите просветителни институции.

От МОН разясниха преди дни, че анексът влиза в действие от 1 април, указания за осъществяването му не са нужни, а финансирането е обезпечено.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР