Спасителят на банята в Банкя - универсален пенсионен фонд “Алианц

...
Спасителят на банята в Банкя - универсален пенсионен фонд “Алианц
Коментари Харесай

Нов инвеститор на балнеохотела до банята в Банкя

" Спасителят " на банята в Банкя - повсеместен пенсионен фонд “Алианц България”, се отхвърля от полученото право на градеж за 35 години, през които трябваше да построи и експлоатира балнеоложки хотел с летен спектакъл, външен басейн и под земята паркинг. Дружеството се постанова да се отдръпна от инвестицията поради законови промени, заради което хотелът най-вероятно ще се строи от " Блокс груп ". За полученото правото на градеж " Алианц " вложи 8 115 001 лева без Данък добавена стойност, които отидоха за възобновяване на банята в Банкя. По контракт след 35 години употреба от пенсионния фонд балнеохотелът трябваше да стане благосъстоятелност на общината.

Сега пенсионният фонд счита да си възвърне сумата, като преотстъпи правото на градеж на нов вложител - " Блокс груп " АД посредством препродажба. Това излиза наяве от точка в дневния ред на съвещанието в четвъртък на Столичния общински съвет, който би трябвало да утвърди рокадата, сподели инспекция на Mediapool.

Защо пенсионното сдружение преотстъпва градежа?

Причината за отдръпването на фонда на " Алианц " от инвестицията са гласувани промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

Визира се член 180в от КСО, който е в действие от 18 ноември 2018 година Той вкарва условие за реализиране на минимална рентабилност от капиталовите парцели. Според текста, когато доходността от парцела е по-ниска от 50% от доходността при ръководството на фонда за съответния интервал, пенсионноосигурителното сдружение е длъжно в период до 24 месеца от определяне на това събитие да продаде капиталовия парцел на цена не по-ниска от пазарната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР