Спадът през настоящата година се очертава като най-големият в историятаПродажбите

...
Спадът през настоящата година се очертава като най-големият в историятаПродажбите
Коментари Харесай

РС пазарът се връща към растеж през 2024 г.

Спадът през актуалната година се обрисува като най-големият в историята

Продажбите на компютри не престават да понижават, само че следващата година следва напредък
(снимка: CC0 Public Domain)

След спад в продължение на няколко тримесечия, пазарът на лични компютри ще се върне към напредък през 2024 година, само че няма да доближи равнището на продажби от 2019 година, предвижда в нов отчет анализаторската компания IDC.

Две цялостни години на пандемия се характеризираха с огромно търсене на компютри и друга техтника, нужна за отдалечена работа и обучение. Но още през предишното лято търсенето стартира да понижава и тази година спадът продължи. Тенденцията ще се промени към леко нарастване през идната година, само че продажбите към момента няма да доближат равнището от предпандемичната 2019 година, отбелязва IDC.

Според анализаторите, през идната година доставките на компютри ще набъбнат с 3,7% на годишна база до 261,4 милиона единици. Това равнище ще надвиши продажбите от 2018 година (259,6 милиона единици), само че ще бъде по-ниско от резултата през 2019 година, когато пандемията към момента не беше засегнала PC пазара.

В потребителския сегмент през последните години се натрупаха задоволително относително нови компютри, които към момента не се нуждаят от актуализиране, а корпоративният бранш просто се опасява да отдели обилни средства за възобновяване на компютърния парк, което важи и за просветителния бранш.
още по темата
Всички тези фактори ще доведат до стесняване на пазара на компютри с 13,7% до 252 милиона единици през актуалната година. Подобен спад се обрисува като най-силният в годишно изражение, откогато IDC проучва PC пазара.

Интересни трендове се следят в бизнес сегмента. Миналата година процесорите на AMD доближиха дял от 11%, до момента в който личните процесори на Apple преодоляха крайъгълния камък от 5%. В същото време корпоративните клиенти се пробват да спестят от закупуване на нови потребителски решения, като вместо това влагат в създаване на системи с изкуствен интелект. Едва с появяването на процесори, които форсират локалните AI калкулации, ще може да се приказва за възкръсване на интереса на корпорациите към закупуването на нови компютри, отбелязва IDC.

Във всеки случай, с приключване на периода за поддръжка на Windows 10 през 2025 година, корпоративните клиенти ще бъдат принудени да надградят своя компютърен парк, даже в случай че техните упования за AI не бъдат посрещнати от новите платформи. Процесорите на Apple имат известни шансове да усилят каузи си в корпоративния сегмент.

Според прогнозата, тази година в потребителския сегмент ще бъдат продадени 112 милиона компютъра, което е с 16,2% по-малко от предходната година. В просветителния сегмент доставките ще намалеят с 11,2% до 31,1 милиона броя, а в бизнес сегмента – с 11,7% до 108,9 милиона.

През идващите пет години потребителският сегмент ще пораства приблизително с 2,7% годишно, бизнес сегментът с 3,4%, а просветителният ще се развива най-бързо – с 3,5% годишен растеж. Общо от 2023 година до 2027 година в това число пазарът на компютри ще пораства приблизително с 3,1% годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР