СOVID-19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти,

...
СOVID-19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти,
Коментари Харесай

К19 ще стане настинка като останалите к-вируси: Science - slava.bg

СOVID-19 евентуално в никакъв случай няма да изчезне изцяло съгласно множеството специалисти, само че може да не е огромен проблем. След всеобщото имунизиране признаците на заболяването ще се смекчават, до момента в който тя не стане изцяло безсимптомна при възрастните и нещо като елементарна простуда при децата.

Това се твърди в скорошно проучване, оповестено в сп. Science. Работата на учените от университета "Емъри " в Атланта, Джорджия, се базира на математически модел на еволюцията на вируса и на параленост с шестте други ковид, които се предават на хора - четири ендемични, с леки признаци, и още два със съществени и с висока смъртност, които не се трансфораха в пандемия.

Тя почива на схващането, че непознатият вирус, който може да надвие имунната система на възрастните, защото тя не е подготвена да се бори с него, ще би трябвало да работи друго, когато множеството хора или са имунизирани, или са били в контакт с него.

Учените позволяват, че SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19 - е по-сходен с с четирите ковид, причиняващи лека простуда, които към този момент са известни, в сравнение с с другите два по-опасни ковид - Тежкия изострен респираторен синдром (SARS) от 2001 година и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) от 2012 година Ако това е правилно, евентуално вирусът няма да може да предизвиква тежка форма на заболяването поради имунизациите, само че вероятността те да попречат на предаването му е по-малка. С времето единствено дребните ще остават изложени на вируса, само че признаците ще са сходни на простуда, както към този момент става с познатите сезонни коронавируси.

Не е известно какъв брой време ще отнеме

Според Джени Лавайн от университета "Емъри ", управлявала проучването, моделът допуска промяна на вируса в интервал, който може да продължи година, само че може да се проточи и няколко десетилетия. Всичко зависи и от скоростта на разпространяване на вируса, и от тази на имунизацията. Без всеобщо имунизиране "най-добрата опция " за реализиране на нужния за задачата имунитет има висока цена - още стотици хиляди или милиони жертви.

Друг незнаен отговор е какъв брой трае имунитетът - в какъв интервал след преболедуване или имунизация човек не може да се болести и да прекара от тежка форма на COVID-19.

В проучването се разказва процесът на преобразяване на вирус от пандемичен в ендемичен (във вирус, който постоянно ще се появява и ще може да основава огнища, без да заразява с тежки форми на болестта).

И други откриватели поддържат сходна теза. За "Ел паис " Марк Липстич, епидемиолог от Харвардския университет, най-разумно е да се чака, че през това десетилетие вирусът ще стане ендемичен и ще води единствено до зимни пикове на болестта. Това ще стане при две условия: в случай че имунитетът против тежката форма е дълготраен, а контактът с леките форми го укрепват, и в случай че всички най-уязвими групи са имунизирани (а това би понижило смъртността).

Според Липстич обаче не е несъмнено дали фактически SARS-CoV-2 е по-сходен с коронавирусите на настинката. "Бих заложил доста пари " за хипотезата, че ще стане като настинките, "но не мисля, че е безусловно обезпечено, " споделя за "Ню Йорк таймс " Липстич.

Не е несъмнено, че имунизациите пазят от леката форма на вируса

Ако имунизациите фактически попречват предаването на вируса, "става доста повече като случая с морбили, в който ваксинирате всички, в това число деца, и към този момент не го виждате да заразява хората, " споделя Шейн Кроти, вирусолог в института по имунология "Ла Хоя " в Сан Диего. Вероятно и този вирус ще продължи да циркулира и да заразява, само че не и да разболява.

Учените чакат въз основата на коронавирусите, причиняващи настинката, децата за пръв път да се заразяват на възраст сред три и пет години и даже при положение на още един контакт с заболяването признаците от ден на ден да отслабват. За такива резултати, считат създателите, "може да е належащо имунизирането на продължи в ендемичната фаза ".

Според откривателите и имунизацията, и имунитетът в интервала след преболедуването пазят от тежките форми на COVID-19, само че е допустимо да не пазят организма от леката форма - съществуването на вируса в организма и предаването му. Всъщност сходно наличие на вируса би укрпило защитните сили на тялото. Подобен резултат може да има и появяването на по-заразни варианти като този от Обединеното кралство, стига да не са по-смъртоносни и да има доста безсимптомни случаи на предаване. Това няма да стане, в случай че се появи разновидност с по-сериозни последствия за организма, само че съгласно създателите, въз основата н известното за четирите вируса на настинката, въпреки да не е неосъществим, сходен сюжет не наподобява евентуален.

"Този вирус на процедура е неосъществим за премахване, " споделя за "Ел паис " Тони Триля, епидемиолог от болница "Клиник де Барселона ". "Съгласен съм, че в бъдеще този вирус ще наподобява повече на коронавирусите, причиняващи простуда, в сравнение с SARS и MERS. " Освен това имунизацията не предлага стопроцентова отбрана и коронавирусът постоянно може да откри пролуки. Трудно е да се предскажат и разновидностите му - по-редки от грипа - и това усложнява построяването на хипотези.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР